Clicky

CINCI SFATURI PENTRU O DIGESTIE MAI BUNĂ

În haosul cotidian, uităm de multe ori să acordăm sănătății importanța pe care o merită. Probabil una dintre cele mai marei greșeli pe care o facem este alimentația. Mâncăm pe fugă, sărim peste mese, alegem alimente nu foarte sănătoase.

Pretextul este simplu: nu avem timp!

Totuși, doar să vrem și fără să alocăm prea mult timp alimentației, putem să ne obișnuim cu anumite deprinderi sănătoase, atunci când vine vorba despre ce și când mâncăm. Dr. Teodora Lupu, medic rezident gastroenterologie, recomandă cinci sfaturi care ne ajută să avem o digestie bună:

1. Nu săriţi peste mese!

Indiferent cât de ocupat sunteţi, luaţi o pauză de masă pentru a-i oferi sistemului digestiv timp şi materie primă pentru procesul digestiei. O dietă echilibrată include trei mese principale şi două gustări. Micul dejun este cea mai importantă masă a zilei. Lipsa uneia dintre cele trei mese principale ale zilei scade rata metabolică, afectând necesarul energetic al organismului. Cantitatea meselor trebuie să fie adaptată nevoilor fiecărui individ;

Atenție! Mâncatul până la senzaţia de plenitudine este una dintre principalele greşeli alimentare!

2. Consumaţi multe fructe şi legume!

Este de dorit să transformaţi consumul de fructe şi legume în rutină. Studiile arată că o dietă bogată în fructe şi legume este asociată cu un risc semnificativ mai mic de dezvoltare a afecţiunilor digestive (constipaţie), metabolice (obezitate, diabet zaharat), cardiovasculare, cerebrovasculare şi chiar oncologice.

3. Consumaţi alimente bogate în fibre alimentare!

Fibrele alimentare mai sunt numite şi substanţe de balast. În această categorie, intră toate componentele alimentelor vegetale ce nu se pot digera sau absorbi, îmbunătăţind astfel digestia. Studiile arată că aportul redus de fibre alimentare reprezintă un factor de risc în dezvoltarea cancerului de colon. Necesarul zilnic de fibre alimentare este de 20-30g.

4. Reduceţi consumul de carne roşie!

Nu trebuie să ne privăm organismul de niciun aliment, însă trebuie să evităm excesele. În cantităţi optime, carnea roşie este o sursă de proteine şi aduce organismului un aport necesar de fier şi vitamina B12, însă când lucrurile scapă de sub controlul moderaţiei şi se ajunge la o dietă bogată în carne roşie, apar şi riscurile. Numeroase studii au arătat că dieta bogată în carne roşie şi procesată este factor de risc atât în apariţia cancerului colorectal, dar şi a altor boli, precum diabetul zaharat de tip 2 sau afecţiunile cardiovasculare.

5. Nu uita de flora intestinală!

Intestinul uman adăposteşte de 10 ori mai multe microoorganisme decât celulele organismului uman. Această lume a bacteriilor bune are numeroase beneficii asupra sănătăţii digestive, precum faptul că blochează dezvoltarea bacteriilor periculoase, stimulează celulele sistemului imun să lupte în faţa agresiunilor externe, au funcţie nutritivă. Consumul adecvat de produse bogate în probiotice, precum kefirul, dar şi de prebiotice (hrană pentru bacteriile bune) precum fibrele îmbunătăţeşte digestia prin menţinerea echilibrului florei intestinale.

Distribuie
post-img
Prev post

ULEIUL DE CRIN ALB, PENTRU O PIELE LUMINOASĂ ȘI FĂRĂ PETE

Next post

APORTUL DE SARE POATE AFECTA DIFERIT FEMEILE SI BARBATII

post-img