Clicky

CINA IDEALĂ. CE SĂ MÂNCĂM SEARA, LA CE SĂ RENUNȚĂM

Masa de seară este o mare încercare pentru mulți dintre noi și mai ales pentru persoanele care doresc să slăbească, dar cărora le este greu să sară peste cină.

Deși multă vreme nutriționiștii au făcut scut în jurul mesei de seară, spunând că este periculoasă pentru siluetă, iată că punctele de vedere s-au mai diversificat și au apărut voci care subliniază rolul important pe care cina îl are pentru sănătatea noastră.

Însă pentru ca cina să fie perfecta, trebuie să respectăm anumite reguli când ne alegem alimentele, iar nutriționistul Mihaela Bilic ne spune ce trebuie să avem în vedere.

Potrivit acesteia, în cazul unui meniu echilibrat farfuria ideală va fi împărțită astfel: 1/3 proteine (carne pește ouă sau brânză); 1/3 făinoase (cartofi paste orez pâine) sau leguminoase boabe (fasole mazăre linte). Ultima treime va fi reprezentată de legume proaspete sau gătite, cu cat mai colorate și mai diferite cu atât mai bine.

Dacă vrem să slăbim menținem în farfurie proteinele și legumele, însă renunțăm la făinoase. Un castron mare de salată asortată cu o bucată de carne sau pește la grătar sunt cel mai bun exemplu pentru o cină de slăbit. Atenție și la aportul de grăsimi, fiecare gram are 9 cal, deci fiți zgârciți cu uleiul din salată și alegeți carnea mai puțin împănată.

Dacă vrem să dormim bine o porție de paste cu brânză e alegerea corectă. Supa cremă sau tocănițele cu legume sunt ușor de digerat. Evitați prăjelile tocăturile și alimentele care fermentează (broccoli varză fasole). La capitolul desert orezul cu lapte și bananele au efect de liniștire.

Pentru copii și sportivi împărțirea farfuriei se schimbă: produsele făinoase vor ocupa jumătate din suprafață, iar proteinele și legumele câte un sfert. Amidonul din făinoase reface rezervele de glicogen din ficat și mușchi, iar activitatea fizică de peste zi nu afectează rezervele organismului.

Distribuie
post-img
Prev post

CE PROBLEME DE SĂNĂTATE NE ARATA STAREA LIMBII?

Next post

STII DE CE ITI MIROASE GURA?

post-img