Clicky

CIMBRUL: PROPRIETĂȚI ȘI APLICAȚII UTILE

În forma sa naturală, cimbrul, in formă de arbust, ramificat crește în Marea Mediterană, Crimeea și Asia Mică. În jurul secolului al IX-lea, a apărut în Europa Centrală. Ca multe alte plante medicinale valoroase cultivate, cimbrul a fost adus de călugării rătăcitori – benedictinii. Fire nepretențioasa, a prins cu ușurință rădăcini în grădinile europene și a fost introdus în cultura gastronomica. A fost consumat pe post condiment și, în același timp, folosit ca plantă medicinală.

Cimbrul de grădină nu are nevoie de îngrijire specială, nu este pretențios în privința solului și a climei. Înflorește în mijlocul verii, dar este indicat să recoltați iarba înainte de a începe înflorirea. Tăiați toată planta, cu tulpina, aproape până la rădăcină. Uscați-l la umbră în aer liber.

Aroma savuroasă a cimbrului se datorează uleiurilor esențiale din frunze și flori. Cum ar fi:

  • paracimol,

  • carvacrol,

  • timol,

  • cinol,

  • substanțe din grupa terpenelor,

  • fenol

  • cineol.

Cele două componente carvacrol și cinol reprezintă 70% (respectiv 40% și 30%) din cantitatea totală de ulei esențial. Cercetările moderne au arătat că carvacrolul din compoziția uleiului esențial natural acționează ca antibioticele: ucide agenții patogeni și paraziții, inclusiv Giardia.

Compoziția cimbrului include un set bogat de minerale și microelemente valoroase. El contine calciu, potasiu, cupru, magneziu. În compoziția vitaminelor, primul loc este ocupat de retinol (provitamina A), iar al doilea de acid ascorbic (vitamina C).

Iar prezenta fitoncidelor, a sărurilor minerale, bioflavonoidelor, fitosterolilor crește și mai mult valoarea cimbrului.

Beneficiile cimbrului

Chiar și în cele mai vechi timpuri, pe capetele oratorilor, conducătorilor militari și apoeților se puneau coroane de cimbru. Se credea că luminează mintea, ajută la luarea deciziilor corecte, ajută memoria. În timpul Renașterii, a fost considerat un panaceu pentru durere și diferite boli.

Natura a înzestrat într-adevăr cimbrul cu mari oportunități. Cercetările științifice moderne confirmă proprietățile vindecătoare ale plantei și ale uleiului ei esențial.

Cimbru are urmatoarele proprietăți:

  • este antioxidant, antiparazitar, are capacitati analgezice și antibacteriene;

  • tonifică corpul;

  • energizează;

  • dă putere;

  • ajută la nevralgie;

  • îmbunătățește concentrarea;

  • scade indicele glicemic.

În medicina populară, cimbrul este folosit ca antiemetic, pentru bolile tiroidiene, diabet zaharat, tahicardie, colici intestinale, cistite, pentru expulzarea viermilor, pentru artrită, pentru prevenirea cancerului. Proprietățile antifungice ale cimentarului sunt binecunoscute.

Când tușiți, pregătiți un decoct dintr-o lingură de cimbru uscat și un pahar și jumătate de apă. Se bea doua-trei zile, cat mai des, cu inghitituri mici.

Pentru durerile de gât și bolile gingiilor, clătiți-vă gâtul și gura cu un decoct de cimbru.

În cosmetologie, planta este folosita mai degrabă ca remediu dermatologic în tratamentul bolilor de piele.

Când sunteti mușcați de insecte, frecați frunzele verzi de cimbru pe pielea inflamată. Va elimina rapid durerea.

Pentru a reduce durerile articulare și pentru a trata bolile de piele, faceți băi cu adaos de un decoct sau uleiuri esențiale de cimbru.

La gătit, frunzele proaspete și pudra de frunze uscate de cimbru sunt adăugate în salate, supe, sosuri, marinate. Condimentul este folosit ca aditiv în unii cârnați afumati. Face parte din multe condimente pe bază de plante si da o aroma deosebita fripturii.

Adăugați cimbru salatelor de vară ca să obțineți beneficiul maxim al unui produs natural viu creat de natură. Nu exagerați cu cantitatea, pentru a nu estompa celelalte arome, totul trebuie adaugat cu moderație.

Este foarte cunoscut sosul de roșii cu usturoi si cimbru. Este foarte savuros si se potriveste de minune cu toate felurile de mâncare din carne și spaghete.

Contraindicațiile cimbrului:

  • in sarcina;

  • in caz de cardioscleroză;

  • in exacerbarea bolilor renale și a ulcerului peptic;

  • in caz de fibrilatie atriala;

  • reactii alergice

Folosirea câtorva frunze de cimbru într-un fel de mâncare gătită este una, iar un consum pe o perioada indelungata este cu totul si cu totul altceva. De aceea, daca suferiti de una dintre bolile de mai sus, sigurați-vă că vă consultați medicul înainte de utilizare.

Distribuie
post-img
Prev post

CUM AFECTEAZĂ PILULELE ANTICONCEPȚIONALE SĂNĂTATEA FEMEILOR?

Next post

CE SĂ FACI CA SĂ PREVII PROBLEMELE OFTALMICE DE PRIMĂVARĂ?

post-img