
- 0 Comentarii
- CampionInSanatate
CELE MAI IMPORTANTE SURSE DE VITAMINĂ DIN NATURĂ
De foarte multe ori, auzim in jurul nostru franturi de discutii din care se desprinde un plural sanatos al substantivului VITAMINĂ. Se rostogoleste pe buzele tuturor si ne mandrim atunci cand reusim sa intelegem despre ce este vorba cu VITAMINELE.
Doamna Doctor MARILENA CONSTANTIN, MEDIC PRIMAR MEDICINA GENERALA DIN CADRUL Centrul Medical de Diagnostic si Tratament “Dr. Victor Babes”, ne ofera o imagine completa si pe intelesul tuturor.
Vitaminele sunt componente importante ale alimentatiei. Vitaminele sunt micronutrienti organici care intra in compozitia alimentelor, esentiali pentru desfasurarea functiilor organismului. Acesti micronutrienti nu sunt sintetizati de organism sau sunt sintetizati in cantitati insuficiente.
Alimentele animale sau vegetale contin tipuri si cantitati de vitamine variabile, de aceea carenta unui aliment se poate asocia cu deficiente de vitamine. Alimentatia variata asigura necesarul de vitamine fara a se impune suplimentarea acestora. Principalele surse de vitamine sunt urmatoarele:
Carne : vitamina B1, B2, B6, B12, B3 (niacin), B5 (acid pantotenic), B7 (biotina)
Viscere : vitamina A, D, K, B1 (ficat porc), B12, acid folic, B3 (niacin), B5 (rinichi), B7 (biotina)
Peste : vitamina D, B3 (niacin), B5 (somon), acid folic
Lapte : vitamina A, D, E, B2 , B6, B12, B3 (niacin), B7 (biotina)
Ou : vitamina A, D, E, B2, B12, acid folic, B3 (niacin), B7 (biotina)
Ciuperci : B7 (biotina)
Piine si creale : vitamina B1, B2, B6, B3 (niacin)
Uleiuri vegetale : vitamina E, K,
Vegetale cu frunze verzi : vitamina A, B2, acid folic
Legume : vitamina B1 (cartof), B6, B3 (niacin), vitamina C (cartof, rosii)
Fructe : vitamina A (mere, piersici), B7 (biotina) (banane, grapefruit, pepene, capsuni), vitamina C (citrice, capsuni, ananas, kiwi)
Nuci : vitamina E
Alegeti cu grija cantitatea si calitatea! Daca simtiti ca aveti nevoie de informatii suplimentare, nu ezitati, contactati-va medical de familie!