Clicky

Cele mai bune vitamine pentru ficat

Cele mai bune vitamine pentru ficat

Vitaminele nu ajută doar la menținerea frumuseții pielii, părului și unghiilor. Lipsa vitaminelor și a altor micronutrienți utili afectează negativ funcționarea întregului organism, inclusiv a ficatului.
Ficatul este unul dintre cele mai importante organe ale corpului uman. Celulele hepatice filtrează constant sângele, curățându-l de deșeurile de substanțe hormonale și medicinale, otrăvuri și toxine, bacterii și viruși, excesul de grăsimi și carbohidrați. În plus, ficatul este responsabil de sinteza și metabolismul enzimelor
De aceea, este foarte important să aveți grijă de sănătatea ficatului, iar vitaminele ne vor ajuta în acest sens.
Aflați ce vitamine ajută la întărirea ficatului și cine trebuie să le ia.
1. Vitamina C
Acidul ascorbic este un antioxidant care previne distrugerea celulelor hepatice de către radicalii liberi. Vitamina C normalizează metabolismul colesterolului, reducând astfel probabilitatea degenerării grase a ficatului. Acidul ascorbic crește biodisponibilitatea vitaminelor A și E, astfel încât acestea sunt mai bine absorbite.
Contraindicații: intoleranță individuală, sarcină și alăptare, hipertensiune arterială, boli de rinichi. De asemenea, nu este recomandat să luați vitamina C dacă sunteți predispus la tulburări intestinale.
2. Acid folic (Vitamina B9)
Principalul depozit de vitamina B9 este ficatul. Organismul foloseste rezervele de acid folic pentru hematopoieza, prevenirea hipovitaminozei, mentinerea functiei de reproducere la femei si barbati si reducerea riscului de cancer.
Acidul folic are un efect benefic asupra metabolismului grăsimilor din ficat, a schimbului de colesterol și a unor vitamine. De asemenea, vitamina B9 este implicată în producția de „hormoni ai fericirii” – serotonina și norepinefrina.
Contraindicatii: intoleranta individuala, varsta pana la 18 ani.
3. Vitamina B1 sau Tiamina
Vitamina B1 este importantă pentru sinteza enzimelor și metabolismul normal al carbohidraților. Tiamina încetinește procesul de îmbătrânire, reduce nivelul de colesterol rău, participă la metabolismul grăsimilor, stimulează activitatea celulelor hepatocitelor hepatice, îmbunătățește circulația sângelui prin vase și are, de asemenea, un efect antiinflamator. Vitamina B1 este adesea prescris pentru hepatită și ciroza hepatică.
4. Vitamina B2
Vitamina B2 stimulează producția și acumularea de glicogen, care este o rezervă de energie pentru organism, îmbunătățește producția de bilă, participă la procesele de digestie, restabilește ficatul în caz de deteriorare a celulelor. În plus, riboflavina (B2) reduce efectele nocive ale toxinelor asupra sistemului respirator, îmbunătățește absorbția oxigenului, crește durata de viață a celulelor corpului, participă la sinteza hormonilor, enzimelor și susține funcțiile sistemului vizual.
Contraindicații: Nu există contraindicații specifice pentru vitamina B2, totuși, este necesar să consultați un medic în timpul sarcinii și alăptării, dacă luați alte medicamente sau aveți probleme de sănătate.
5. Piridoxina (B6)
Piridoxina previne sau reduce manifestările toxice, inclusiv afectarea ficatului, de aceea utilizarea sa este recomandată persoanelor cu hepatită acută și cronică.
Consumul de vitamina B6 ajută la conservarea glicogenului și a acizilor nucleici în ficat și mușchi, contribuie la o acumulare mai mică de grăsimi și colesterol „rău” și stimulează vezica biliară.
6. Vitamina B12
Vitamina B12 are o activitate biologică ridicată și este implicată în metabolismul carbohidraților, proteinelor și lipidelor. B12 crește regenerarea țesuturilor, normalizează hematopoieza, îmbunătățește funcția hepatică. În plus, este depus în ficat, excretat în bilă și reabsorbit pentru a participa la restaurarea nervilor periferici deteriorați, leziuni osoase traumatice, hepatită acută și cronică, ciroză hepatică și boala de radiații.
Contraindicații: hipersensibilitate la componentele medicamentului, sarcină, alăptare, a nu se consuma până la 14 ani, inflamație și degenerare a nervului optic.
7. Vitamina B4
B4 ajută ficatul să curețe organismul de toxine, reglează metabolismul lipidic și reduce nivelul de colesterol „rău”, din care se formează plăcile aterosclerotice. Vitamina B4 reduce, de asemenea, riscul de calculi biliari și previne dezvoltarea bolii hepatice grase non-alcoolice. Medicamentul accelerează recuperarea celulelor hepatice după deteriorarea cauzată de alcool, viruși, medicamente.
Contraindicații: hipersensibilitate la componentele medicamentului, sarcină, alăptare.

Distribuie
post-img
Prev post

Un coșmar. Respirația cu miros neplăcut

Next post

VREAU SA STII!

post-img