Clicky

Ceapa, beneficii uimitoare

Ceapa este cunoscută ca remediu în foarte multe afecțiuni, încă din Antichitate.
Ceapa împiedică înmulțirea microbiană, chiar și a stafilococilor, limitează durerea sau chiar o suprimă. Stimulează digestia și crește apetitul. Combate viermii intestinali. Este folosită în afecțiunile cardiace deoarece fluidifică sângele, fiind utilă în special în tromboze. Stimuleză sistemul nervos și este utilă pentru funcționarea prostatei și aparatului cardiovascular.
Cel mai util este să se consume intern ceapă crudă, în special verde, sau să se consume suc de ceapă, recomandă Eugen Giurgiu.
Acesta ne oferă și câteva moduri în care se poate prepara ceapa.
Ceai de frunză de ceapă
Se utilizează frunzele de ceapă uscată de la 2 cepe, la care se pun 2 pahare de apă și se fierb până se obține un sirop gros. Se strecoară, apoi se ia câte o lingură la fiecare trei ore.
Picături pentru nas
Se infuzează 30 de minute două linguri de ceapă tăiată mărunt în 50 ml apă călduță. Se strecoară, apoi se adaugă o jumătate de linguriță de miere. Se administrează câte 3-5 picături nazale din această infuzie, care este eficientă în decongestionarea nasului în febre, gripă, rinite.
Tinctură
Se pun 20 ml suc de ceapă în 100 ml alcool alimentar de 70 de grade. Se ține timp de 15 zile, apoi se strecoară. Se poate păstra la rece în recipiente bine închise și se poate lua diluată, câte o linguriță în 100 ml apă, de trei ori pe zi, în toate afecțiunile interne. Extern, se poate folosi tinctura în diferite diluții, în funcție de toleranța locală.
Decont
2 cepe cu coajă cu tot se spală, se taie în patru și se fierb într-un litru de apă, până scade la jumătate. Se strecoară, se pune miere și se bea cât mai cald. Se folosește în special în afecțiunile respiratorii, dar se poate folosi și în afecțiunile digestive.
Lapte cu ceapă
Se fierb 8-10 cepe de mărime medie într-un litru de apă, până se înmoaie, apoi se adaugă un pahar cu miere. Se ia câte o lingură din acest preparat o dată la o oră, fiind util în durerile de gât, răgușeli, gripă, răceli sau alte afecțiuni în care sunt implicare gâtul, laringele și faringele.
Atenționări speciale!
Ceapa se consumă cu prudență de către bolnavii de gastrită și de către persoanele cu colonul iritabil.
*„Cele mai folosite 17 plante pentru vindecare”, Eugen Giurgiu, Edit. MeteorPress.

Distribuie
post-img
Prev post

Atenție la ce și cât mâncați de sărbători

Next post

Trei aliați puternici în lupta cu stresul: Kiwi, ardeiul roșul și portocalele

post-img