Clicky

CE VITAMINE SUNT BUNE PENTRU DIABETICI?

Viata cu diabet nu este usoara si implica restrictii alimentare severe. De aceea, nu toți diabeticii primesc suficiente vitamine necesare organismului doar prin din dieta lor. Rezultatul este poli hipovitaminoza, adica o lipsa acuta de vitamine.

Dacă o persoană sănătoasă care mănâncă pe deplin poate echilibra dieta, astfel încât vitaminele să fie mai mult sau mai puțin suficiente, atunci în cazul diabetului, acest lucru este destul de problematic. Medicii sunt de acord că luarea de vitamine sintetice pentru diabet este necesară în mod regulat.

Diabetul poate provoca complicații grave și poate scurta speranța de viață. Având un astfel de diagnostic sau fiind în pericol, merită să luați cât mai în serios menținerea formei și a regimului.

  • Sunteți în pericol dacă:

  • Aveți antecedente familiale de diabet.

  • Sunteți supraponderal sau obez.

  • Mănânci greșit (mulți carbohidrați rapizi, puține fibre și vitamine) și nu ești suficient de activ fizic.

În „Raportul global asupra diabetului”, OMS recomandă următoarele măsuri pentru prevenirea bolii și prevenirea complicațiilor:

 • O dietă care conține suficiente fibre alimentare (minim 20 g pe zi), cu înlocuirea acizilor grași cu acizi grași polinesaturați (aportul de acizi grași saturați trebuie redus la mai puțin de 10% din caloriile totale). Reducerea aportului de zaharuri libere este, de asemenea, necesară – până la maximum 10% din aportul total de calorii.

 • Activitate fizică adecvată grupei de vârstă. Copii și adolescenți 5-17 ani – cel puțin 60 de minute pe zi, adulți 18-64 ani – 150 de minute. O săptămână, pentru vârstnici – ținând cont de capacitățile și condițiile acestora (este necesar să se includă exerciții pentru menținerea echilibrului și întărirea mușchilor).

 • Încetarea completă a fumatului.

 • Alegerea unui complex de vitamine și minerale pentru diabet

Luarea de vitamine în diabet va ajuta nu numai la umplerea deficienței de substanțe, ci și la corectarea metabolismului. Și, de asemenea, controlați pofta de dulciuri, care sunt adesea asociate cu lipsa de magneziu și crom.

Afectarea vasculară (retinopatie) și afectarea rinichilor (nefropatie) sunt complicații frecvente în diabet, al căror risc poate fi redus prin administrarea de vitamine adecvate.

Complexele de vitamine pentru pacienții cu diabet diferă de multivitaminele convenționale, o compoziție echilibrată este importantă într-un anumit fel. Complexul de vitamine pentru diabet de ar trebui sa conțina:

Vitamine B: B1, B2, B3, B6, B8, B9, B12. Acestea afectează procesele metabolice, absorbția insulinei, previn tulburările în celulele nervoase și afectează reglarea circulației sanguine. Ar trebui să fie utilizate suplimentar, fără discutie, deoarece sunt mai greu absorbite atunci când se iau medicamente care reduc zahărul din sânge.

Magneziu. Joacă un rol important în metabolismul carbohidraților. Esențial pentru descompunerea glucozei. Cu o lipsă de magneziu, un diabetic poate dezvolta complicații la inimă, rinichi și sistemul nervos.

Crom. Reglează nivelul zahărului din sânge și al colesterolului. Ajută la combaterea poftei de zahăr.

Zinc. Ajută la reglarea nivelului de zahăr din sânge prin interacțiunea cu insulina.

Vitamina C. Ajută la reducerea zahărului din sânge și la întărirea pereților vaselor sangvini, normalizează metabolismul, ajută la evitarea angiopatiei diabetice (leziuni vasculare generalizate).

Vitamina E. Ajută la reducerea nevoii de insulină pentru țesuturile corpului, reglează nivelurile hormonale (hormonii sexuali).

Vitamina A. Este necesară pentru prevenirea bolilor oculare, care apar adesea la diabetici. Ajută la formarea glicogenului în mușchi și ficat.

Lista unui diabetic ar mai trebui sa includa:

  • rutina (reglarea nivelului de glucoză),

  • seleniu (imunitate crescută),

  • acid lipoic (ameliorarea simptomelor polineuropatiei diabetice),

  • extract de ginkgo biloba (normalizarea presiunii, livrarea de oxigen către celulele creierului).

Vitaminele pe care le luati ar trebui sa acopere 100% din doza zilnică recomandată pentru fiecare dintre substanțele enumerate si numai medicul dumneavoastra o poate recomanda.

Distribuie
post-img
Prev post

AI IDEE CE MANANCI?

Next post

CE SUNT PROBIOTICELE ȘI CAND AR TREBUI SĂ LE INCLUZI ÎN DIETA?

post-img