Clicky

CE VITAMINE ȘI ALIMENTE SUNT BUNE PENTRU INIMĂ

 

Mulți oameni ar dori să se protejeze de bolile sistemului cardiovascular prin consumul de vitamine. Va prezentam 4 substanțe care pot fi obținute din alimente si care va ajută cu adevărat inima.

 • Omega 3

 • Coenzima Q10

 • Magneziu

 • Acid folic

 1. Omega 3

Cele mai bune surse de Omega-3 sunt peștele și fructele de mare, algele și uleiul de pește.

Omega-3 este un grup de acizi grași polinesaturați, substanțe necesare organismului, pe care o persoană le primește numai din alimente. Omega-3 are multe sarcini, dar pentru inimă este extrem de utila în primul rând pentru că ne cresc nivelul de colesterol „bun”, reduc cantitatea de colesterol „rău” și trigliceride. Acest efect a fost dovedit convingător și bine studiat.

Este extrem de important să controlați nivelul colesterolului, deoarece excesul acestuia este motivul principal pentru dezvoltarea celor mai frecvente boli ale sistemului cardiovascular.

Cele mai bune surse de Omega-3 sunt peștele și fructele de mare, algele și uleiurile de pește. Există, de asemenea, multe suplimente cu aceste substanțe disponibile – înainte de a le lua, ar trebui să consultați medicul dumneavoastră.

2. Coenzima Q10

Coenzima Q10, care se găsește în căpșuni, acționează asupra sistemului cardiovascular ca un antioxidant, scade tensiunea arterială și îmbunătățește metabolismul.

Această substanță asemănătoare vitaminelor joacă un rol important în metabolismul energetic celular. Odată cu vârsta, precum și din cauza fumatului, abuzului de alcool sau a practicarii sporturilor profesioniste, eficacitatea acestuia scade, ceea ce poate duce la multe boli, inclusiv la probleme cardiace. De asemenea, lipsa coenzimei Q10 poate fi cauzată de administrarea de statine – medicamente care scad colesterolul. Deficitul de coenzima Q10 se manifesta in primul rand printr-o senzatie constanta de oboseala.

Coenzima Q10 acționează ca un antioxidant asupra sistemului cardiovascular, scade tensiunea arterială și îmbunătățește metabolismul. Studiile arată că este deosebit de utilă în tratamentul hipertensiunii arteriale, sindromului metabolic și pentru protecția inimii în diabetul de tip 2.

Această substanță se găsește în spanac, broccoli, alune, căpșuni și portocale.

3. Magneziu

Magneziul se regaseste in nuci și semințe, spanac și alte legume cu frunze verzi, ciocolată, leguminoase.

Magneziul este un element esențial pentru menținerea unui ritm cardiac normal. Studiile arată că lipsa acestei substanțe poate duce la aritmie, fibrilație atrială, hipertensiune arterială, formare de plăci și colesterol crescut.

În preparate, magneziul este adesea combinat cu vitamina B6 – aceste substanțe se întăresc reciproc. Anterior, oamenii de știință credeau că B6 este bun și pentru inimă în sine, dar acest lucru a fost infirmat recent. Cu toate acestea, o deficiență a acestei vitamine poate provoca boli cardiovasculare.

4. Acidul folic

Acidul folic se găsește în legumele cu frunze verzi, citrice și produsele din făină integrală.

Această substanță este cunoscută în primul rând ca un supliment important pentru femeile însărcinate. Dar, pe lângă protejarea fătului, acidul folic îmbunătățește și fluxul sanguin, scade tensiunea arterială și nivelul de homocisteină, un hormon despre care se știe de câțiva ani că crește riscul de a dezvolta boli cardiovasculare. Studiile arată rezultate contradictorii, unele sugerând că acidul folic este foarte eficient în prevenirea bolilor de inimă, în principal a accidentului vascular cerebral. Altele arată că utilitatea sa este foarte limitată.

Acidul folic se găsește în legumele cu frunze verzi, fructele citrice și produsele din făină integrală.

Ce vitamine nu sunt eficiente pentru inimă?

Lista vitaminelor cu beneficii dovedite pentru inimă este scurtă. Există mult mai multe substanțe care nu sunt atat de eficiente. Printre acestea sunt:

 • vitamina A;

 • vitamina B6 (deși poate crește eficacitatea magneziului);

 • vitamina C;

 • vitamina D;

 • vitamina E;

 • Calciu (este foarte dăunător pentru inimă);

 • fier;

 • beta caroten;

 • seleniu.

Cu toate acestea, alte studii arată că multe dintre aceste substanțe pot fi indirect benefice. Vitamina D contribuie la normalizarea greutatii si reduce riscul de ateroscleroza, fierul este important pentru sange, vitamina C scade tensiunea arteriala, iar B12 previne anemia. Toate vitaminele sunt antioxidanți și, prin urmare, beneficiază întregul organism.

Distribuie
post-img
Prev post

ESTE TOT TIMPUL LÂNGĂ TINE, DAR ȘTII SĂ AI GRIJĂ DE EL? INGRIJIREA CAINILOR...

Next post

CE TREBUIE SĂ FACEȚI ÎN CAZ DE MUȘCĂTURĂ DE CĂPUȘĂ

post-img