Clicky

CE TREBUIE SĂ ȘTIM ÎNAINTE DE A FACE UN RMN

Rezonanta Magnetica Nucleara, RMN, cunoscuta si sub denumirea de IRM (Imagistica prin Rezonanta Magnetica), este un tip de investigație recomandat de medici pentru stabilirea unor diagnostice în anumite cazuri.

Această tehnică medicală utilizează câmpul magnetic puternic, undele radio și un computer pentru a produce imagini ale structurilor corpului. Durata scanării depinde de zona corpului care este investigată și poate să varieze de la 20 de minute, până la 60 de minute.

Calitățile acestei investigații pentru actul medical sunt indiscutabile, însă trebuie menționat că pentru mulți pacienți este o adevărată provocare pentru a trece acest test. Să vedem de ce RMN-ul este atât de copleșitor pentru pacienți și ce trebuie să facă înainte și în timpul acestei investigații medicale.

În primul rând, aparatul RMN, care este ca un fel de tub, cu un spațiu nu foarte generos, poate cauza la unele persoane stări de claustrofobie, deoarece pacientul se simte închis și are senzația că nu poate respira. Simptomele unui atac claustrofob pot include puls crescut, panică, hipertensiune arterială, transpirație, greață și leșin.

Această stare poate fi amplificată și de anxietatea în fața unei experiențe noi, așa cum se întâmplă la primul RMN, sau de teama unui diagnostic nefavorabil.

Toate aceste stări trebuie comunicate personalului medical, deoarece la cerere se poate administra un sedativ ușor, care să facă mai ușor suportabilă efactuarea acestei investigații.

Mai este ceva ce trebuie știut înainte de RMN, anume zgomotul destul de puternic produs de aparat în timpul investigației. În general, pacienții primesc și căști antifonice, fiind posibil să asculte și muzică dacă doresc acest lucru. Important este că pacienții nu trebuie să se miște în timpul în care se află în aparat.

Cam acestea sunt principalele aspecte ce țin de latura copleșitoare a acestei investigații și care sunt depășite mai ușor dacă pacientul știe la ce să se aștepte. E bine de știut că pacientul poate să solicite în orice moment oprirea investigației, având posibilitatea să semnalizeze acest lucru printr-un fel de buton de panică la care are acces permanent.

În plus, pacienții care au orice materiale metalice în interiorul organismului trebuie să anunțe medicul înainte. De exemplu, pacienții care au stimulatoare cardiace sau implanturi metalice nu pot face RMN. De asemenea, toate obiectele metalice de pe corp trebuie eliminate de pe corp înainte de investigație.

E bine ca pacientul să fie conștient că această procedură medicală nu îi face rău, ci dimpotrivă, este utilă, chiar indispensabilă în anumite cazuri, pentru stabilirea unor diagnostice exacte, urmate de tratamente și intervenții chirurgicale care fac diferența între viață și moarte.

Distribuie
post-img
Prev post

FRUNZA DE DAFIN - BENEFICII, DAUNE ȘI PROPRIETĂȚI MEDICINALE

Next post

PROPRIETĂȚILE BENEFICE ALE GULIEI

post-img