Clicky

CE TREBUIE SA STIM DESPRE MENOPAUZA

Menopauza reprezintă încetarea definitivă a ciclurilor menstruale la femei, iar primul efect este ca acestea nu mai pot avea copii. Perioada de premenopauză durează de la 45 de ani până la debutul menopauzei, care apare de obicei între 49 și 52 de ani, iar această tranziție poate dura între patru și opt ani.
Medicii confirma ca menopauza apare atunci când o femeie nu a avut menstruație timp de un an. La femeile care au suferit histerectomie, dar au încă ovare, se poate considera că menopauza a apărut în timpul operației sau când nivelul hormonilor a scăzut. După histerectomie, simptomele apar de obicei mai devreme, in jurul varstei de 45 de ani.
În anii dinaintea menopauzei, ciclurile menstruale ale unei femei devin de obicei neregulate, perioadele pot fi mai lungi sau mai scurte ca durată cu un volum mai mare sau mai mic de sangerare. În această perioadă, posibilitatea de a ramane insarcinata scade, dar se crede că nu ajunge la zero până la data oficială a menopauzei.
În acest timp, femeile au adesea bufeuri, care durează de obicei de la 30 de secunde la zece minute și pot fi asociate cu tremur, transpirație și înroșire a pielii. Bufeurile se opresc adesea după un an sau doi. Alte simptome care apar sunt: uscăciunea vaginală, probleme de somn și modificări ale dispoziției.
Severitatea simptomelor variază în funcție de femeie. Deși se crede adesea că menopauza este asociată cu o creștere a bolilor cardiovasculare, acestea se datorează în primul rând vârstei și nu sunt direct legate de intreruperea ciclului menstrual.
Menopauza este, de obicei, o modificare naturală care se intampla in corpul unei femei. Ea poate să apară mai devreme la persoanele fumătoare, dar si atunci cand are loc o intervenție chirurgicală pentru îndepărtarea ambelor ovare sau in anumite tipuri de chimioterapie.
La nivel fiziologic, menopauza apare ca urmare a scăderii producției de hormoni estrogen și progesteron de către ovare. Diagnosticul de menopauză poate fi confirmat si prin măsurarea nivelului hormonal din sânge sau urină.
Nu este necesar un tratamentul specific acestei perioade. Cu toate acestea, unele simptome pot fi ameliorate cu tratament. De asemenea, este adesea recomandat să evitați fumatul, cofeina și alcoolul.
Simptomele menopauzei
În perioada postmenopauză, masa uterului scade, endometrul devine mai subțire, iar mucoasa vaginală devine si ea subțire și se atrofiază.
La femeile aflate în postmenopauză, orice sângerare genitală este un simptom alarmant care necesită investigații adecvate pentru a exclude posibilitatea apariției unor boli maligne.
Simptomele care pot apărea în timpul menopauzei și pot continua în postmenopauză includ:
act sexual dureros
uscăciunea vaginală
vaginită atrofică – subțierea membranelor vulvei, vaginului, colului uterin și tractului urinar extern, împreună cu o reducere semnificativă și pierderea elasticității tuturor organelor genitale externe și interne.
bufeuri
lipsa de energie
dureri articulare
rigiditate
dureri de spate
incontinență urinară
creștere în greutate
palpitații ale inimii
mărirea sânilor
cefalee, amețeli
furnicături ale pielii
tulburări de somn
Simptomele psihologice includ anxietatea, tulburările de memorie, incapacitatea de a se concentra, starea depresivă, iritabilitatea, schimbările de dispoziție și un interes mai mic pentru activitatea sexuală.
Uitarea afectează aproximativ jumătate dintre femeile aflate la menopauză și este probabil cauzată de o scădere a nivelului de estrogen din creier sau de reducerea fluxului de sânge către creier în timpul bufeurilor.
Data oficială se stabilește retroactiv, la 12 luni de la ultima apariție a sângelui menstrual.
Tratament
Tratamentul specific nu este de obicei necesar. Cu toate acestea, unele simptome pot fi atenuate. Impotriva bufeurilor, alegerea unei camere răcoroase și bine aerisite poate ajuta mult. Femeile cu greutate corporală normală și slabe nu suferă de simptome de „bufeuri”. Principala patologie apare la femeile supraponderale care duc un stil de viață sedentar.
Exercițiile fizice pot ajuta la problemele de somn. Studiile efectuate pe un eșantion mare de sportive de sex feminin au arătat că acestea sunt asimptomatice în această perioadă fiziologică, nu sesizează nicio „condiție deosebită” cu excepția faptului că „s-a încheiat menstruația”.
Se crede că exercițiile fizice reduc simptomele postmenopauzei prin creșterea endorfinelor, care scad pe măsură ce producția de estrogen scade.
Există un punct de vedere puternic în rândul comunității de fitness că numeroase „cercetări” și atragerea atenției asupra „coșmarurilor de menopauză” sunt o încercare de a „face bani din frici” și de a dezvolta pe această bază industria farmacologică de mai multe milioane de dolari a „medicamentelor false”.

 

Distribuie
post-img
Prev post

Crampele musculare

Next post

Mi se zbate ochiul. Ce înseamnă?

post-img