Clicky

CE TREBUIE SA STII DESPRE CARTOFII DULCI

De multe ori, in dieta sau in meniuri pentru slabit, apare ca o scapare pentru gurmanzi, cartoful dulce.
Cu o forma usoar alungita, tubercul are coaja rosie, roz sau portocalie. Nuantele din interiorul acestora difera intre galben, portocaliu, rosu, maro, mov si bej.
Valoarea nutritionala a cartofilor dulci preparati prin fierbere sau coacere este acceptata de majoritatea nutritionistilor si dieteticienilor, 100 de grame echivaleaza cu 86 de kilocalorii. 

Cartoful dulce este originar din America Centrală sau nord-vestul Americii de Sud. Se cultivă pe suprafețe mari în China, India, Japonia, Africa, SUA, dar și în zonele mediteraneene ale Europei. Cartoful dulce este una dintre cele mai importante şi uşor adaptabile culturi din lume, ocupând locul şapte la nivel mondial în ceea ce priveşte producţia totala. Leguma vedeta de astazi reprezinta o importanta sursă de calorii, proteine şi vitamine.
Va prezentam cateva beneficii ale cartofului dulce, preluate din cercetarile domnului Drd. ing. Gheorghe COTEȚ.

Comparativ cu cartoful obişnuit, gătit în același fel consumul de cartof dulce măreşte nivelul zahărului din sânge cu 30% mai puțin decât cartoful obişnuit. Abundent în nutrienți și fibre (din care 40% fibre solubile, cele care ajută la scăderea zahărului din sânge și a colesterolului), cartoful dulce este alimentul ideal pentru diabetici, copii şi femei gravide, acesta având un indice glicemic scăzut și putând reduce apariția sindromului de insulino-rezistență. Fibrele din cartofii dulci au rolul de a regla glicemia și de a îmbunătăți digestia, prevenind constipația și balonarea. Prin calităţile sale, varietăţile de cartof dulce cu pulpa galbenă şi portocalie constituie o valoroasă sursă de vitamine A şi vitamina B6. De asemenea, cartoful dulce furnizează o cantitate importantă de vitamina C şi vitamina D, esenţiale în formarea oaselor şi a dinţilor, pentru o bună digestie, pentru vindecarea rănilor şi întărirea sistemului imunitar. Cartoful dulce mai conţine şi fier, care ajută la metabolizarea proteinelor, dar şi magneziu, un mineral antistres. Conținutul ridicat de carotenoide al cartofilor dulci portocalii este asociat cu favorizarea sănătății vizuale, prevenirea degenerării maculare, a cataractei și reducerea riscului de retinită pigmentară.

Ar mai fi multe lucruri de spus despre aceasta legume, dar venim si cu o atentionare: Consumul de cartofi dulci nu este periculos pentru sanatate, insa anumite categorii de persoane trebuie sa ii consume cu moderatie, deoarece contin mult potasiu.
Evident, medical de familie este cel care trebuie sa decida cine poate manaca si care este cantitatea optima.

Distribuie
post-img
Prev post

UN DULCE SĂNĂTOS: AVOCADO BROWNIE

Next post

CE ESTE BOALA BERI-BERI?

post-img