Clicky

CE TREBUIE SĂ FACEȚI ÎN CAZ DE MUȘCĂTURĂ DE CĂPUȘĂ

 

Căpușele sunt purtătoare de boli periculoase. Ele trăiesc nu numai în pădure, ci și în curțile de la tară și în parcurile orașului. Căpușele sunt mici paraziți care sug sânge. Le gasim în iarbă înaltă și in arbuști, preferă umbra și umiditatea ridicată, așa că se găsesc adesea în apropierea surselor de apă.

Chiar daca nu-ti vine sa crezi, capusele nu cad peste victimele lor din ramurile copacilor, dar se pot catara rapid pe tulpini și haine, așa că se găsesc adesea pe cap și gât. Ajunsa pe o persoană sau un animal, căpușa caută un loc cu piele subțire și vase apropiate. După ce l-a găsit, se lipește și incepe sa suga sangele aproape fără durere si fără sa simti.

Adesea o mușcătură de căpușă trece neobservată. Secretia căpușei, eliberata în timpul aspirației, conține substanțe anestezice care anesteziază locul mușcăturii. Durează câteva ore până când victima începe să se simtă rău și incearca să gaseasca cauza.

Abia după o zi sau două există o senzație de ușoară durere, deoarece la locul de aspirație se dezvoltă o reacție inflamatorie locală, uneori cu supurație. Rana de la mușcătură te manacă foarte tare și se vindecă destul de lent.

Căpușele poartă multe boli, cele mai frecvente și periculoase pentru oameni sunt encefalita transmisă de căpușe și borelioza (boala Lyme). Atât acestea, cât și un tratament intempestiv sau incorect pot duce la dizabilitate sau chiar la moarte.

Boala Lyme este o boală infecțioasă cauzată de microorganisme din genul Borrelia. Răspunde bine la terapia cu antibiotice, spre deosebire de virusul encefalitei transmis de căpușe. Din păcate, terapie și metode specifice de tratare a encefalitei transmise de căpușe nu există încă. Vaccinarea este utilizată ca profilaxie specifică, aceasta este cea mai fiabilă măsură preventivă.

Dacă petreceți timp într-o regiune endemică, atunci trebuie să vă vaccinați împotriva encefalitei.

Chiar dacă sunteți vaccinat împotriva encefalitei transmise de căpușe, nu trebuie să vă relaxați. Nu există un vaccin pentru boala Lyme, iar mușcătura în sine amenință cel puțin inflamația zonei afectate. Prin urmare, în perioada de activitate a căpușelor – din aprilie până în octombrie – trebuie respectate următoarele reguli:

  • chiar înainte de a merge prin zone potențial periculoase, puteți trata hainele, încălțămintea, rucsacuri și accesoriile (esarfe pentru gât, eșarfe, șepci) cu o substanta de respingere a căpușelor sau un spray anti capuse;

  • stai cat mai pe mijlocul drumului sau al potecii și, pe cat posibil, mai departe de iarba înaltă și tufișuri;

  • purtați haine deschise la culoare, cu mâneci lungi și pantaloni bagați în șosete și cizme, manșetele mânecilor stranse pe încheieturi, iar capul acoperit;

  • folosiți spray pentru zonele deschise ale corpului;

  • inspectați îmbrăcămintea și zonele expuse ale corpului la fiecare două ore;

  • după o plimbare, trebuie să îndepărtați și să inspectați cu atenție hainele și pantofii, să uscați sau să spălați hainele la temperatură ridicată sau să le tratați cu un remediu pentru căpușe;

  • faceți un duș sau o baie și inspectați corpul, acordând o atenție deosebită scalpului, axilelor, zoneu inghinale, în spatele urechilor și sub genunchi;

  • inspectați-vă animalul de companie dacă v-a însoțit la plimbare;

Există remedii speciale pentru căpușe pentru animale, dar înainte de a le cumpăra și de a le folosi, este mai bine să consultați un medic veterinar.

Dacă mergi în țară și aceasta se află într-o zonă endemică, poți efectua un tratament pentru căpușe.

Daca locuiesti la tara, ar fi grozav să tratezi teritoriile de căpușe, insa, uneori poate fi inutil. Dacă tu o faci, iar vecinul tău nu, eficiența scade. Ideal este s-o faceti amandoi.

Ce să faci dacă găsești o căpușă pe corp?

Dacă gasesti o căpușă pe haine sau pe piele, scuturați-o. Dacă deja v-a intepat, trebuie îndepărtata cu grijă și rapid.

Cum să eliminați o căpușă? Dacă aveti acces la servicii medicale, consultați imediat un medic. Dacă va aflati departe de acestea, nu trebuie să așteptați până când căpușa se desprinde singura, trebuie s-o îndepărtați imediat.

Pregătiți produse de îngrijire a rănilor și dezinfectanți pentru mâini, precum și un recipient (borcan) închis ermetic. Pentru a îndepărta căpușa, puteți folosi o pensetă fină, ață sau unelte speciale. În orice caz, trebuie să prindeți căpușa cât mai aproape de piele și să o trageți în sus. După extracție, aceasta trebuie așezata, împreună cu o cârpă ușor umedă, într-un recipient închis ermetic și dusa la laborator pentru analize.

Insecta mai poate iesi destul de usor cu o penseta, daca o “sufoci” cu un tampon cu spirt medicinal. Nu-I place mirosul si atunci incearca sa se desprinda din piele.

Căpușa trebuie îndepărtată cu extremă precauție, dacă este posibil fără a o dezmembra. Îndepărtați ușor căpușa rotind-o în jurul axei sale. Încercați să nu zdrobiți insecta și să nu rupeți capul din corp, acest lucru crește riscul de infecție. Rețineți, daca sunt mai multe persoane muscate, căpușele nu pot fi puse într-un singur recipient.

Pentru a trata rana, puteți utiliza peroxid de hidrogen și orice antiseptic, locul de aspirație este tratat cu tinctură de iod sau alcool. După îndepărtarea căpușei, spălați-vă bine mâinile cu apă și săpun.

Dacă microbii sunt găsiți în capusa care a fost trimisa pentru analize, medicul va descrie cu siguranță simptomele la care ar trebui să vă așteptați și perioada de posibilă apariție a acestora. De regulă, totul depinde de ceea ce a fost găsit în căpușa în sine. Unii dintre ei pot fi purtători ai mai multor infecții simultan și, ca urmare, infectează o persoană cu mai multe boli deodată. Altele, nu au nimic si nu prezinta niciun pericol.

Dacă ați fost mușcat de o căpușă purtatoare de encefalită transmisă de căpușe și nu sunteți vaccinat, medicul dumneavoastră vă poate sugera administrarea de imunoglobuline ca profilaxie. Nu există alte modalități de prevenire și tratament de urgență.

Deoarece însuși faptul unei mușcături poate trece neobservat, după ce ați vizitat zone potențial periculoase, trebuie să acordați o atenție deosebită stării dumneavoastră pentru a nu rata debutul bolii.

Dacă în primele zile sau săptămâni după ce ati mers in natura aveți febră, simțiți o stare de rău și o slăbiciune neexplicabilă care nu sunt asociate cu o răceală, consultați de urgenta un medic.

Distribuie
post-img
Prev post

CE VITAMINE ȘI ALIMENTE SUNT BUNE PENTRU INIMĂ

Next post

PELINUL, LEACUL AMAR BUN PENTRU SĂNĂTATE

post-img