Clicky

CE SUNT PROBIOTICELE ȘI CAND AR TREBUI SĂ LE INCLUZI ÎN DIETA?

Probioticele sunt microorganisme speciale care pot elibera substanțe biologic active care sunt benefice pentru organism. Acestea includ: bifidobacterii, lactobacili, streptococ termofil si lactococi.

Probioticele contribuie la normalizarea și restabilirea microflorei intestinale si îmbunătățesc digestia alimentelor. Au un efect stimulativ asupra sistemului imunitar, îmbunătățesc metabolismul lipidelor.

Există multe controverse în jurul probioticelor. Unele persoane cred că sunt capabile să trateze bolile, iar altele considera că aceste produse nu sunt benefice.

Probioticele sunt bacterii despre care s-a dovedit că beneficiază organismul uman. Cele mai comune probiotice sunt lactobacilii și bifidobacteriile. Alte microorganisme pot fi, de asemenea, clasificate ca probiotice, cum ar fi drojdia Saccharomyces boulardii.

Pentru prima dată termenul „probiotic” a fost introdus de laureatul Nobel, biologul Ilya Mechnikov. El a sugerat că bacteriile din iaurt ar putea avea efecte benefice asupra microbiomului intestinal. După aceea, oamenii de știință au continuat să exploreze ideea și să folosească termenul „probiotic” – care înseamnă „pentru viață”.

În intestinul uman, probioticele concurează cu bacteriile dăunătoare, le inhibă creșterea și mențin bariera protectoare a peretelui intestinal. Astfel, ele reduc probabilitatea inflamației.

Principala sursă de probiotice din dietă sunt alimentele fermentate. Pentru producerea lor, se folosește de obicei aluat cu microorganisme și zahăr, care este hrană pentru ele. Bacteriile mănâncă carbohidrați simpli, se înmulțesc și secretă compuși care îi conferă acel gust caracteristic.

Alimentele fermentate include:

  • iaurt

  • chefir

  • varză murată

  • murături

  • brânză

  • aluat sau pâine

Nu toate alimentele fermentate conțin bacterii vii. De exemplu, brânzeturile sunt pasteurizate, iar pâinea cu aluat este coaptă la temperatură ridicată. Bacteriile benefice mor în aceste condiții.

Insa, apar dovezi că chiar și bacteriile probiotice moarte pot aduce beneficii organismului. Dar ele nu sunt considerate probiotice. Oamenii de știință sugerează să le numim paraprobiotice.

Pentru a fi considerat probiotic, un produs trebuie să conțină cel puțin 107 microorganisme vii per gram sau mililitru până la sfârșitul datei de expirare. O astfel de marcare poate fi găsită în descrierea compoziției, cu toate acestea, nu toți producătorii de produse fermentate indică conținutul de bacterii benefice.

Bacteriile supraviețuiesc în stomac?

Stomacul uman este un mediu nefavorabil pentru probiotice. Prin urmare, cu cât sunt mai multe bacterii în produs, cu atât este mai mare probabilitatea ca unele dintre ele să supraviețuiască și să ajungă în intestine.

Studiile arată că supraviețuirea bacteriilor din sucul gastric este îmbunătățită în prezența carbohidraților simpli: glucoză, fructoză, zaharoză și lactoză. Lactoza este un zahăr care se găsește în produsele lactate. Iaurtul simplu sau chefirul cu suficiente microorganisme pot fi o sursă bună de probiotice.

Nu merită să adăugați zahăr in lactate pentru a îmbunătăți supraviețuirea bacteriilor, deoarece acesta nu conține oligoelemente utile. În schimb, puteți adăuga fructe și obține o porție suplimentară de vitamine și fibre.

Cum să creșteți proporția de probiotice dacă aveți intoleranță la lactoză?

Intoleranța la lactoză se observă cu deficit de lactază. Lactaza este o enzimă care descompune lactoza în intestinul subțire. Când această enzimă este scăzută, lactoza întreagă intră în intestinul gros și începe să interacționeze cu bacteriile microbiotei, ceea ce provoacă simptome neplăcute.

Intoleranța la lactoză se manifestă diferit la diferite persoane. Unii oameni nu pot bea lapte de vacă, dar tolerează produsele din lapte fermentat și brânza, în timp ce alții nu pot tolera nimic care conține lactoză. În acest din urmă caz, poți să-ți întrebi terapeutul sau nutriționistul despre preparatele cu enzime care ajută organismul să descompună lactoza.

Ar trebui să includ suplimente de probiotice în dieta mea?

În medicină, probioticele sunt folosite pentru a reduce riscul de infecție cu Clostridium difficile atunci când o persoana ia antibiotice. Clostridium difficile este o bacterie care poate duce la diaree și complicații care pun viața în pericol. Administrarea de probiotice în timpul tratamentului cu antibiotice reduce riscul de a dezvolta o infecție cu Clostridium difficile cu 60%.

Dacă medicul dumneavoastră v-a prescris antibiotice, întrebați-i despre nevoia de probiotice în cazul dvs. Pentru persoanele cu boli severe și cu un sistem imunitar slăbit, riscurile de a lua probiotice pot depăși beneficiile. Pentru persoanele fără boli diagnosticate, probioticele sunt considerate sigure. Probabil că nu are sens să includem probioticele sub formă de suplimente în dieta oamenilor sănătoși.

Lacto și bifidobacteriile, ca multe alte bacterii benefice, se hrănesc cu prebiotice. Prin urmare, dacă dintr-un motiv oarecare nu puteți sau nu doriți să mâncați alimente probiotice, puteți adăuga alimente bogate în prebiotice în dieta dumneavoastră.

Despre prebiotice vom vorbi in articolul urmator.

Distribuie
post-img
Prev post

CE VITAMINE SUNT BUNE PENTRU DIABETICI?

Next post

REȚETE DELICIOASE CU URZICI

post-img