Clicky

CE SUNT ALUNIȚELE ȘI CÂND DEVIN PERICULOASE

Alunițele, cunoscute sub denumirea medicală de nevi pigmentari, sunt destul de comune, în general toți oamenii având câteva alunite pe corp.

Cu unele ne naștem, altele apar pe corp în timpul vieții, important este să ținem cont de avertismentul medicilor, potrivit cărora alunițele se pot transforma, devenind chiar periculoase pentru sănătate. Acesta este motivul pentru care medicii recomandă autoexaminarea periodică a alunițelor.

Pentru aceasta, trebuie să ținem cont de regula clasică „ABCDE” în identificarea alunițelor periculoase, respectiv:

A – asimetrie;

B – borders (margini neregulate);

C – culoare neuniformă sau mai multe culori;

D – dimensiuni: mai mari de 6 mm;

E – evoluție.

La autoevaluare este important să analizăm tot corpul, cu atenție sporită către zonele pe care nu le vedem frecvent, către alunițele de pe cap, din palme sau tălpi, cele de pe mucoase sau unghii. De asemenea, e important de verificat dacă alunița sângerează, are cruste sau provoacă mâncărime, explică dr. Soare Iulia, medic Specialist Dermatovenerologie.

Cea mai gravă complicație a alunițelor este melanomul, o formă de cancer de piele cauzată de creșterea necontrolată a melanocitelor, urmată de răspândirea acestora la nivelul altor țesuturi sau structuri ale organismului.   

Trebuie menționat că unele alunite pot suferi modificări fără să devină cancerigene. Însă, medicul specialist este singurul care poate să stabilească, în urma unui control dermatologic, dacă este vorba despre melanom sau doar de o aluniță cu formă neregulată. 

Cum ne protejăm?

Protecția împotriva radiațiilor solare este esențială pentru prevenirea melanomului. Pentru acest lucru, trebuie să evităm sau să limităm expunerea la soare în intervalul 11.00- 16.00, să ne protejăm pielea prin aplicarea unei loțiuni, să purtăm articole vestimentare precum pălării de soare, sepci, ochelari de soare.

Distribuie
post-img
Prev post

CEA MAI NOROCOASĂ ZI DE MARȚI!

Next post

PORȚIA DE SĂNĂTATE: APA CU LĂMÂIE

post-img