Clicky

CE SE VA ÎNTÂMPLA CU ORGANISMUL NOSTRU DACĂ RENUNȚĂM LA ALCOOL TIMP DE O LUNĂ?

 

Sunt perioade in viata noastra cand intr-o perioada scurta de timp avem parte de mai multe sărbători si petreceri care sunt însoțite de un consum mare de băuturi alcoolice. Fie ca este vorba despre sărbătorile de iarna, fie ca aveti parte de întâlniri cu prietenii, nunti, botezuri, zile de nastere sau alte sindrofii, dupa o astfel de perioada, ideal este sa-I dati un respiri corpului dumneavoastra si ficatului.

Renunțarea la alcool vă poate schimba serios, iar aceste schimbări nu vă vor aduce decât beneficii, chiar daca uneori detoxifierea corpului poate fi dificilă.

În unele țări, de exemplu în Marea Britanie, există chiar o tradiție numita „ianuarie uscat”, când britanicii, obosiți de chefuri nesfârșite dintre Craciun si Revelion, refuză complet alcoolul pentru o lună întreagă. Desigur, “luna uscata” se poate tine in tot cursul anului, atunci cand va decideti si, bineinteles, in functie de programul de petreceri personal. “Ianuarie uscat” este o noțiune comună si va poate aduce doar beneficii. Sa vedem ce poate face o lună fără alcool pentru corpul nostru.

Cu totii stim ca, chiar și cantitățile mici de alcool, ne pot dăuna grav organismului. Dacă bei regulat sau excesiv, efectele negative ale consumului de alcool sunt si mai pronunțate.

Consumul regulat de alcool ne modifică creierul prin scăderea nivelului de serotonină, o substanță chimică vitală pentru buna noastra dispozitie. Serotonina ajută la stabilizarea stării de spirit și este deosebit de importantă pentru fericire.

Alcoolul este un deprimant celebru, iar cei care beau pentru ca au o dispoziție proasta își pot agrava starea și se pot invarti într-un cerc vicios. “A bea pentru a uita!” este o expresie obișnuită, dar auto-medicația cu alcool poate să-ți desincronizeze chimia creierului, exacerbând schimbările depresive ale dispoziției. Eliminarea alcoolului din ecuație vă poate ajuta să vă gestionați starea de spirit și să scăpați de schimbările de dispoziție.

Acesta nu este singurul beneficiu, deoarece mai puțin alcool vă poate ajuta să dormiți mai bine, ceea ce, la rândul său, vă poate îmbunătăți starea de spirit, sănătatea fizică și nivelul de energie. Alcoolul afectează somnul REM, reducând calitatea somnului noaptea.

Chiar și o cantitate mică de alcool poate scurta timpul petrecut în această fază, când creierul tău sortează evenimentele și informațiile zilei. Întreruperea acestui somn REM poate afecta funcțiile de memorie și abilitățile cognitive. În plus, corpul tău se repară singur în această fază a somnului, precum și construiește masa musculară și, cel mai important, dezvoltă creierul pentru a deveni în general mai sănătos.

Deci, renunțarea la alcool te poate face mai fericit și mai sănătos. Consumul excesiv sau regulat de alcool vă poate dăuna corpului și minții. Și, deși nu este nimic rău în a bea un pahar de vin în weekend, este important să controlezi cât de mult bei. Cantitatea si, desigur, calitatea bauturii s-ar putea să te facă mai fericit și mai sănătos.

Distribuie
post-img
Prev post

ȘTII CĂ IUBIREA ÎȚI AJUTĂ SĂNĂTATEA?

Next post

GLAUCOMUL: OARE ESTE POSIBIL SĂ-ȚI RESTABILESTI VEDEREA PIERDUTĂ?

post-img