Clicky

CE SE ÎNTÂMPLĂ ÎN TIMPUL OPERAȚIEI DE DEVIAȚIE DE SEPT?

Dacă simțiți că nu respirați bine pe nas, aveți sângerări la nivel nazal, vă doare capul și sforăiți, s-ar putea să suferiți de deviație de sept.

În condiții ideale, septul nazal ar fi perfect drept și situat pe mijlocul nasului, iar noi am avea ambele cavități nazale de aceeași dimensiune, explică dr. Cristina Goanță, medic primar ORL. Din pacăte, această situație este foarte rară. Mai mult de 80% din populație are un grad de deviație a septului nazal.

Deviatia de sept poate fi determinata de:

O afecțiune prezentă la naștere. În anumite cazuri, deviația de sept se produce în timpul dezvoltării fetale și este vizibilă la naștere.

O serie de accidente pot determina deviația de sept la copii și adulți. Traumele la nivelul nasului apar frecvent când sunt practicate sporturi de contact sau când se produc accidente auto.

Procesul de înaintare în vârstă poate afecta structurile nazale, agravând în timp deviația de sept.

Inflamarea și iritarea cavităților nazale pot să determine îngustarea pasajelor de la septul deviat, rezultând obstrucția nazală.

Semne:

În cazul în care deviația este mai severă, apar o serie de simptome:

– obstrucția căilor respiratorii, manifestată sub forma congestiei nazale, adică nas înfundat

– respirație zgomotoasă în timpul somnului, sforăit

-secreții nazale abundente

– sângerări nazale frecvente, din cauza uscării mucoasei nazale.

– aparița infecției sinusurilor, manifeastată prin dureri de cap sau în zona nasului.

Când apar aceste simptome, este recomandată chirurgia septului nazal. Această intervenție se efectuează cu anestezie generală.

Ce se intampla in timpul operației de deviatie de sept?

O substanță anestezică vă este administrată și începe să acționeze foarte repede, astfel încât nici nu ajungeți să numarați până la10 ca deja ați adormit, a precizat, într-o postare pe Facebook, dr. Cristina Goanță.

Intervenția, cel mai probabil, se desfășoară endoscopic, adică sub o cameră video pentru a vedea exact tot ceea ce facem. Întotdeuna primul lucru este să vă sterilizăm tegumentul, adică pielea. Folosim o soluție specială care omoară bacteriile și pe care o lăsăm să acționeze două minute. Apoi vă acoperim cu niște câmpuri sterile pe tot corpul (ele au o mică gaură în zona nasului) pentru a fi steril peste tot și astfel limităm riscul de infecție.

Apoi examinăm bine nasul, vedem unde este creasta septală și facem o incizie cu puțin în fața acesteia. Desprindem cu mare atenție mucoasa de bucata strâmbă, apoi tăiem doar zona deviată și scoatem doar bucata de creastă care obtura spațiul respirator. Suturăm zona cu un fir nu foarte strâns și operația este gata.

Nu doare nimic după și nu se schimbă aspectul exterior, pacientul nu sângerează și pleacă acasă cu restaurarea culoarului respirator”, a precizat dr. Cristina Goanță.

Este bine de știut că operația de deviație de sept este una funcțională, care restabilește spațiul respirator, nu este una estetică, adică nu modifică aspectul exterior al nasului.

Distribuie
post-img
Prev post

CEAIUL DE HIBISCUS: 8 BENEFICII

Next post

Somn ușor! 6 sfaturi prețioase pentru o noapte odihnitoare

post-img