Clicky

CE SĂ FACI CA SĂ PREVII PROBLEMELE OFTALMICE DE PRIMĂVARĂ?

Odată cu venirea primăverii, cand vine vorba de ce avem noi mai de pret, si anume ochii, ar trebui să acordam atenție sporita celor trei factori: un soare mai activ decât înainte, reacțiile alergice la înflorire și epuizarea generală a organismului după sezonul rece de iarnă.

Odată cu trezirea naturii, soarele este mai strălucitor, natura inverzeste și devine plăcută ochiului, dar, in acelasi timp, apar și pericole pentru ochi.

Cum să prevenim aceste probleme și care sunt factorii care le poate afecta starea?

Razele UV

Primul lucru de luat în considerare este că ziua se lungeste si avem parte de mai multe ore de soare pe timpul ei. Și dacă există mai mult soare, atunci ochii noștri, în special, retina, ar trebui să fie protejați corespunzător de efectele negative ale radiațiilor ultraviolete. La urma urmei, nu numai pielea suferă de aceasta, ci și suprafața și structura internă a ochiului.

Așadar, sfat general pentru toată lumea: purtați ochelari de soare. În special pentru persoanele cu degenerescență maculară legată de vârstă, o boală progresivă care afectează zona centrală a retinei, ceea ce poate duce la pierderea vederii.

Alegeți doar ochelari cu protecție specială UV. Pentru a nu vă face rău, cumpărați acest accesoriu doar din magazinele specializate și nu de la tarabe sau din centrele comerciale. Doar magazinele de optica va garantează că lentilele sunt polarizate. Culoarea nici nu contează aici, puteti sa alegeți culoarea, precum și forma și producătorul, în funcție de preferințele dvs.

Daca ai probleme de vedere (miopie, hipermetropie, astigmatism) si porti ochelari, treci primavara la cei fotocromici. Lentilele lor se întuneca atunci când iesiti afară, protejându-va în mod fiabil ochii de radiațiile ultraviolete, iar când sunt în interior devin din nou transparente.

In general, medicii îsi sfătuiesc pacienții cu probleme de vedere să aibă două perechi de ochelari: pentru perioada de iarnă, când soarele este inactiv, și pentru primăvară-vară-toamnă – fotocromatici cu dioptrii.

Medicul oftalmolog prescrie o rețetă pentru ochelari în conformitate cu structura ochiului, iar în magazinul de optică pacientul spune pur şi simplu că are nevoie de lentile fotocromatice. Importanta este sa nu confundați ochelarii „cameleonici” cu fotocromatici, deoarece primii sunt mai deschisi pe stradă și se întunecă în interior. În timp ce ochelarii fotocromatici, sub influența luminii ultraviolete, se întuneca rapid in soare, suficient pentru a proteja retina și a va face vederea confortabilă. Iar atunci cand intri in interior devin absolut transparenti, iar lentila inchisa nu va afecteaza deloc ochii.

Ce este important de reținut, este că și purtătorii de ochelari de vedere trebuie să poarte ochelari de soare.

Alergiile

Primăvara este în mod tradițional începutul sezonului alergiilor. Infloresc pomii, apăre polenul, mirosul puternic de copaci, flori, ierburi poate declansa polinoza – conjunctivită alergică sau rinită. In acest, caz se recomandă utilizarea de antihistaminice speciale sub formă de tablete, picături. Dar, mare grija, nu vă autoprescrieți un medicament, ci apelați la consultațiile unui specialist.

Dacă există o exacerbare a conjunctivitei alergice sau a unor manifestări alergice, pacienților li se recomanda să nu mai poarte lentile de contact pentru o perioadă, deoarece ruperea și umflarea membranei mucoase a ochiului poate provoca modificări negative ale stării acestuia. De exemplu, mai multă roșeață, usturimi, lacrimare, cu alte cuvinte, o manifestare mai puternică a alergiilor.

Avitaminoza

După iarnă, din cauza lipsei de lumină, verdețurilor, fructelor și legumelor din dietă, plimbărilor in aer curat, organismul este epuizat, iar deficitul de vitamine este des intalnit. Desigur, ne afectează și ochii.

Persoanele care sufera de erori de refracție (când nu puteți vedea clar de departe sau aproape) primăvara sunt sfătuiți să tina o cură de două luni de un complex de vitamine. Acestea trebui prescrise de un oftalmolog, ținând cont de nevoile individuale ale ochilor. De obicei, astfel de complexe includ vitaminele A și D într-o doză suficientă și Omega.

Pentru pacienții cu probleme de retina, pacienții cu degenerescență maculară legată de vârstă, este obligatoriu să se ia complexe de vitamine speciale pentru retină. Acestea ar trebui să includă luteină, zeaxantina și omega.

Dacă există probleme cu ochii, atunci neglijarea vitaminelor în sezonul de primăvară poate duce și la o vedere si mai slabă și la oboseală rapidă a ochilor. Adesea, există o oboseală generală a corpului.

Ziua însorită devine mai lungă și mai caldă, așa că asigurați-vă că mergeți în aer curat timp de o oră sau două. Purtați ochelari de soare, desigur, astfel încât să puteți da o pauză ochilor și să scape de suprasolicitare.

Dacă există disconfort, ochi uscați, folositi picaturi de lacrimi artificiale. Pentru manifestările alergice, care se agravează adesea primăvara, luați medicamente antialergice, după consultarea medicului dumneavoastră.

Bucurați-vă de primăvară, admirați frumusețea naturii reînviate și fiți sănătoși!

Distribuie
post-img
Prev post

CIMBRUL: PROPRIETĂȚI ȘI APLICAȚII UTILE

Next post

CÂT DE DES ÎȚI POȚI VOPSI PĂRUL?

post-img