Clicky

Ce produse nu ar trebui să conservi niciodată acasă

Chiar daca in prezent gasim cam tot ce ne trece prin cap la magazinul de la coltul blocului, unii dintre noi inca isi amintesc cu drag si saliveaza de placere cu gandul la borcanele si conservele facute de mama sau de bunica, de acele arome pe care nu le gasesti pe niciun raft de magazin.
Pe vremuri nu exista alternativa, fiecare familie avea pe cineva la tara, care fie o aproviziona gratuit cu legume din curtea proprie, fie i le aducea contra cost, dar erau savuroase si bune la gust si ne asigurau vitaminele si mineralele pentru intreaga iarna.
Conservarea acasă este populară astăzi. Cu toate acestea, sunt alimente care nu pot fi conservate acasă, iar daca vrei sa le pastrezi pentru sezonul rece, mai bine congeleaza-le.
Potrivit specialistilor, cea mai mare problemă este botulismul, care nu poate fi detectat „la ochi”, spre deosebire de alte bacterii care pot fi usor detectate, cum ar fi aspectul tulbure al lichidului sau capacul umflat.
Orice alta problema poate fi determinata de aspect, gust și miros. Uneori, in borcanul conservat se formeaza gaze: capacul se umflă, produsul devine tulbure, mirosul de acid devine înțepător, iar toate astea dun la alterare. Toate aceste caracteristici ne dau un semnal de alarma, ca produsul este stricat si nu mai poate fi consumat.
Dar Clostridium botulinum este mult mai periculos, deoarece nu aduce nicio modificare vizuală, o persoană poate consuma produsul cu calm, fara sa știe de pericol si ajunge sa se otrăveasca.
Botulismul se dezvoltă doar în alimentele cu conținut scăzut de aciditate, in acele conserve care sunt produse fără acid.
Care sunt cele mai periculoase legume care, odata conservate, pot dezvolta botulism? In general, sunt legume pe care le consumam pe post de garnitura:
mazărea verde
porumbul
fasolea
ghiveciul de legume.
Ca solutie, medicii ne recomanda sa congelam aceste alimente sau sa le procuram de la marii producatori. In ceea ce ii priveste, cazurile de botulism sunt extrem de rare, pentru că un producător responsabil, știind că alimentele respective pot fi periculoase, se asigură prin efectuarea unui tratament termic dur.
Adevărat, un tratament termic adecvat este foarte greu de efectuat acasă. În fabrică, sterilizarea are loc mult timp la 120°C, în astfel de condiții Clostridium botulinum nu va supraviețui.
Pe cand acasă, nu poți menține temperaturi de peste 100°C, de aceea este periculos să conservi acasă mazăre verde, porumb și fasole, deoarece există un risc mare de a dezvolta botulism. Prin urmare, dacă aveți intr-un an o recoltă mare de mazăre verde sau porumb, specialistii ne sfătuiesc ca este mai bine s-o congelați.

Distribuie
post-img
Prev post

AM DAT STARTUL LA CONCURSUL CU PREMII: FII DULCE CA MIEREA DE 14 FEBRUARIE!

Next post

MĂDUVA DE VITĂ: BENEFICII ȘI CONTRAINDICATII

post-img