Clicky

CE PROBLEME DE SĂNĂTATE NE ARATA STAREA LIMBII?

Limba este responsabilă pentru multe lucruri: te ajută să vorbești, să mesteci și să gusti din mâncărurile tale preferate. Dar știai că aspectul limbii tale poate dezvălui unele probleme de sănătate?

Potrivit Womans World, suprafața limbii te poate ajuta să înveți să duci un stil de viață mai sănătos. Examinându-ți cu atenție limba în oglindă, vei putea determina ce probleme de sănătate ai și la ce ar trebui să fii atent.

  1. Dacă limba ta este netedă

O limbă sănătoasă este de culoare roz deschis până la închis și are umflături minuscule numite papilele gustative. Dacă limba ta arată netedă, fără umflături mici (o afecțiune numită glosită atrofică), este posibil să ai un deficit de fier. Acest nutrient este vital pentru producerea hemoglobinei, care ajută inima și transportă oxigenul către țesuturi. Consumul de alimente bogate în fier, cum ar fi spanacul, poate crește nivelul de fier. Dar nu exagerați: după menopauză, necesarul de fier scade, așa că, înainte de a vă ajusta dieta, consultați-vă cu medicul dumneavoastra.

  1. Dacă limba ta este crăpată sau brăzdată

O limbă crăpată și canelată poate indica faptul că organismul tău nu primește suficiente vitamine din complexul B de care are nevoie pentru a repara țesuturile, ceea ce crește riscul apariției unor probleme cognitive, cum ar fi confuzia și pierderea memoriei. Și pe măsură ce înaintați în vârstă, este mai probabil să aveți deficit în anumite componente ale vitaminei B. Pentru a vă consolida rezervele, întrebați-vă medicul dacă ar trebui să luați zilnic un complex de vitamine din categoria B.

  1. Dacă există pete albe pe limbă

Aceleași bacterii care trăiesc în intestin locuiesc și pe limbă. Iar un strat alb – cunoscut și sub numele de afte – este un semn potențial al creșterii excesive a ciupercii comune Candida albicans. Creșterea excesivă a Candida a fost legată de orice, de la creșterea în greutate la depresie până la infecții ale sinusurilor și a celor vaginale. Consultați-vă medicul pentru a vedea dacă luarea unui supliment zilnic de probiotice este potrivit pentru tine, ceea ce încurajează creșterea bacteriilor bune pentru a preveni creșterea bacteriilor rele.

  1. Dacă există pete roșii pe limbă

Dacă limba ta este acoperită de pete roșii care arată ca o hartă, poate fi afectiunea numita „limbă geografică”. Aceasta poate indica faptul că aveți lipsă de zinc care întărește imunitatea, care ajută țesuturile să se apere împotriva răcelii și virușilor. Studiile clinice au arătat că zincul poate ajuta la tratarea limbii geografice. Dacă această afecțiune vă deranjează, consultați-vă medicul pentru a vedea dacă un supliment de zinc este potrivit pentru situatia cu care va confruntati.

 

Distribuie
post-img
Prev post

BENEFICIILE SEMINȚELOR DE FLOAREA SOARELUI

Next post

CINA IDEALĂ. CE SĂ MÂNCĂM SEARA, LA CE SĂ RENUNȚĂM

post-img