Clicky

Ce este sindromul persoanei rigide?

Ce este sindromul persoanei rigide? Tulburarea rară a lui Celine Dion

 

Celine Dion a dezvăluit în urmă cu câteva zile că a fost diagnosticată cu sindromul persoanei rigide, o tulburare neurologică rară și progresivă. Diagnosticul a forțat-o să reprogrameze sau să anuleze spectacolele din 2023 pentru „Courage World Tour”.

Superstarul canadian în vârstă de 54 de ani a împărtășit vestea într-o pereche de videoclipuri emoționante pe Instagram – unul în engleză și unul în franceza ei nativă.
„M-am confruntat cu probleme cu sănătatea mea de mult timp și mi-a fost foarte greu să fac față acestor provocări și să vorbesc prin ceea ce am trecut”, le-a spus ea fanilor.
„Aceste spasme afectează fiecare aspect al vieții mele de zi cu zi, uneori provocând dificultăți când merg și nepermițându-mi să-mi folosesc corzile vocale pentru a cânta așa cum sunt obișnuita.”
“Trebuie să recunosc, a fost o luptă. Tot ce știu este să cânt – este ceea ce am făcut toată viața și este ceea ce îmi place să fac cel mai mult. Mi-e atât de dor de voi, mi-e dor să vă văd pe toți, să fiu pe scenă, să cânt pentru voi”, le-a spus Dion fanilor. „Fac tot ce pot pentru a mă recupera.”

Pe măsură ce Dion trece printr-un tratament pentru partea fizică a sindromului persoanei rigide, nu ar fi neobișnuit să se îngrijească și de sănătatea ei mintală.

„Pacienții cu sindromul rigidității persoanei, ca și orice pacient cu o tulburare neurologică, pot dezvolta probleme precum anxietatea sau depresia”, a spus dr. McKeon. Tratamentul pentru tulburare poate avea, de asemenea, un impact asupra sănătății mintale.

Dar decizia lui Dion de a fi deschisă cu privire la diagnosticul ei poate fi, de asemenea, utilă comunității cu sindromul persoanei rigide – și a avut deja un impact asupra altor pacienți.

SURSA: health.com

Distribuie
post-img
Prev post

DOCTOR ROXANA SARARU - MEDIC SPECIALIST GASTROENTEROLOG - BOALA DE REFLUX GASTROESOFAGIAN

Next post

Rezerva ovariană. Tu știi care e vârsta critică?

post-img