Clicky

CE ESTE RATA METABOLICĂ BAZALĂ?

Metabolismul este ceva care se întâmplă continuu în corpul nostru. Datorită acestuia, trăim, ne ingrasăm sau slăbim, depozităm nutrienți, reînnoim celulele, creștem și îmbătrânim.

Pentru a înțelege mai bine capacitățile corpului tău și pentru a le folosi în beneficiul sănătății, trebuie să știi despre conceptul de „metabolism bazal”. Este necesar pentru a menține starea fizică și armonia.

Ce este metabolismul de bază?

O persoană arde constant calorii pe parcursul zilei pentru a menține funcțiile de bază ale vieții, cum ar fi respirația, circulația și digestia. Rata metabolică bazală este o estimare a numărului minim de calorii de care are nevoie o persoană în fiecare zi pentru a menține aceste funcții în repaus (fără exerciții fizice).

Rata metabolică bazală estimează numărul minim de calorii pe care o persoană trebuie să le ardă pentru a-și menține funcțiile vitale de bază în timpul unei perioade de odihnă de 24 de ore.

Cum se calculează rata metabolică bazală?

Aceasta implică analiza cantității de oxigen și dioxid de carbon pe care o persoană le inspiră și expiră. Experții numesc această analiză calorimetrică si este o modalitate de a măsura numărul de calorii consumate de corpul uman. In acest calcul se ia în considerare și înălțimea, greutatea, vârsta și sexul.

Potrivit Consiliului American pentru Exercițiu, rata metabolica bazala este rareori utilizat în afara unui cadru clinic, deoarece testul trebuie să aibă loc într-un mediu controlat sub parametri stricti de testare. Drept urmare, este puțin probabil ca o persoană să-și poată calcula cu exactitate metabolizmul bazal acasă.

De câte calorii avem nevoie?

Numărul total de calorii necesare pentru menținerea funcțiilor de bază ale vieții variază de la persoană la persoană. Unii factori care ne pot afecta necesarul de calorii sunt înălțimea, greutatea, vârsta, sexul, nivelul de activitate, compoziția corporală. Ghidurile de nutriție ale Organizației Mondiale a Sănătății oferă următoarele recomandări pentru aportul zilnic de calorii pentru adulți:

  • 1600 până la 2400 de calorii pe zi pentru femei;

  • 2.000 până la 3.000 de calorii pe zi pentru bărbați.

Orientările afirmă că metabolismul bazal scade de obicei odată cu vârsta. Aceasta înseamnă că oamenii, pe masura ce imbatranesc, vor avea nevoie de mai puține calorii decât atunci când erau mai tineri.

Numărul de calorii de care fiecare dintre noi are nevoie depinde și de nivelul nostru de activitate: o persoană mai puțin activă fizic are nevoie de mai puține calorii decât alta care face mișcare regulat.

Cum să vă schimbați rata metabolică bazală?

Există mai mulți factori care afectează calculul acesteia, dar, dintre acești factori, doar doi sunt cu adevarat capabili să se schimbe – compoziția corporală și greutatea. Astfel, pacientul își poate schimba indicii, reducând greutatea în detrimentul grăsimii și mărind masa musculară.

Pentru aceasta, se recomandă:

  • să urmeze o dietă echilibrată;

  • să practice antrenamente cu greutati;

  • să efectueze regulat exerciții cardiovasculare.

În concluzie, rata metabolică bazală estimează numărul minim de calorii de care are nevoie organismul pentru a-și menține funcțiile de bază ale vieții în repaus. O evaluare precisă poate fi obținută numai într-un cadru clinic bine controlat.

Estimările metabolismului bazal sunt utile pentru cei care încearcă să-și controleze propria greutate. Aceste date pot indica câte calorii ar trebui să consume o persoană zilnic pentru a-și atinge obiectivele de greutate corporală.

Distribuie
post-img
Prev post

ATENTIE!!! ȘTII CÂND SĂ TE SPELI PE MÂINI?

Next post

BOALA SARUTULUI

post-img