Clicky

CE ESTE PROSTATA SI LA CE TREBUIE AVUT GRIJA

Glanda prostatică (prostata) este o glandă exocrină nepereche a sistemului reproducător masculin, a cărei localizare anatomică îi determină principalele funcții. Are o anumită formă, crește odată cu vârsta și își schimbă parțial aspectul. Volumul organului depinde în mare măsură de fizicul omului. În medie, dimensiunile prostatei sunt următoarele: lățime – 3,5 cm, lungime – 3 cm, grosime – aproximativ 2 cm. Greutatea sa nu depășește 20 g. Prostata are forma unei nuci sau a unei castane mari.
Funcțiile prostatei sunt multiple. Organul este responsabil nu numai pentru capacitățile sexuale stabile și sprijinul pentru fertilitatea spermatozoizilor, dar previne și refluxul lichidului seminal în vezică și este responsabil pentru calitatea urinării. Prostata este un „punct de control” separator care separă procesul de ejaculare de procesul de urinare.
De asemenea, protejeaza tractul genital masculin de infecții, impiedică pătrunderea microorganismelor din canalul urinar în tractul urinar superior, ferindu-le de diferite boli infecțioase.
Tot prostata, datorită sistemului dezvoltat de inervație, creează o senzație plăcută în timpul actului sexual. Secretiile produse de aceasta asigura lichefierea ejaculatului si activitatea normala a spermatozoizilor.
Deci, ce este prostata la bărbați? Este cel mai important organ, de ale cărui abilități funcționale depind un act sexual cu drepturi depline, o erecție stabilă, calitatea urinării și productivitatea unui bărbat.
Caracteristicile locației prostatei, legătură ei directă cu uretra, o face vulnerabila la dezvoltarea bolilor infecțioase și inflamatorii, în special prostatita.
Prostatita a început să se răspândească rapid: există o tendință de întinerire a barbatilor care contacteaza aceasta boala. Dacă anterior persoanele cu vârsta de 35 de ani și peste sufereau de prostatita, acum au ajuns sa se imbolnaveasca si bărbații tineri de 20 de ani.
Factorii care pot contribui, sunt:
Leziuni cronice perineale (călărie prelungită, ciclism)
Activitate sexuală excesivă
Trebuie remarcat faptul că viața sexuală prea violentă afectează negativ activitatea funcțională a glandei prostatei. Capacitatea sexuală, intensitatea și caracterul fiecărui bărbat sunt diferite. În multe privințe, activitatea sexuală depinde de starea fizică și neuropsihică, precum și de mulți factori de mediu. Prin urmare, este imposibil să se stabilească frecvența actului sexual ca normă. Fiecare bărbat trebuie să o determine în mod independent, pe baza capacităților și a bunăstării sale. De asemenea, nu uitați că în timpul actului sexual și a orgasmului experimentat, toate sistemele corpului sunt într-o stare de activitate crescută, ceea ce necesită costuri nervoase și energetice crescute.
Organismul poate restabili pe deplin aceste costuri, dacă respectați o anumită normă. Dacă un bărbat duce o viață sexuală prea activă, care depășește nevoile fiziologice și psihologice, acesta se numește exces sexual. În plus, un bărbat face sex uneori în fiecare zi, nu pentru că este nevoie, ci ca urmare a unei iritații mentale și mecanice artificiale. Acest ritm al vieții sexuale, pe care un bărbat îl practică îndelung sau sistematic, cu intervale mici între actele sexuale, poate afecta negativ starea funcțională a prostatei.
Fumatul si alcoolul
Acești doi factori afectează negativ întregul organism al fiecărei persoane, dar alcoolul are un efect deosebit de rău asupra glandei prostatei, determinând umflarea acesteia. Se întâmplă ca bărbații să încerce să-și crească artificial sentimentele sexuale cu ajutorul alcoolului. Cu toate acestea, pe lângă faptul că alcoolul crește dorința, reduce capacitățile sexuale ale unui bărbat.
Alcoolul și fumatul reduc imunitatea, drept urmare funcțiile de protecție ale organismului sunt reduse semnificativ. Ca urmare, bacteriile pot pătrunde aproape nestingherite în glanda, care este plină de dezvoltarea procesului inflamator al prostatei.
Virusii si bacteriile
Virușii (cel mai adesea herpesul urogenital, mai rar virus gripal), tulburările imunologice (inclusiv autoimune), toate astea pot duce la declansarea protatitei.
Hipotermia zonei pelvine
Acest lucru se poate întâmpla oricui, dar fanii pescuitului de iarnă sau sporturilor extreme sunt în mod special predispuși la hipotermie. De asemenea, cauza dezvoltării și exacerbării prostatitei cronice poate fi expunerea prelungită la curenți.
– Stilul de viață sedentar sau sedentar
Până în prezent, un număr mare de șoferi bărbați, camionagii suferă de o boală „profesională”. De asemenea, munca de birou sedentar ajută la reducerea circulației sângelui în zona pelviană, rezultând stagnarea prostatei. Să ne amintim axioma medicinei: acolo unde există stagnare, există inflamație.
Încordare nervoasă și fizică
Dezvoltarea procesului inflamator în glanda prostatică este favorizată de depresie, stres, oboseală cronică, lipsa constantă de somn. Prostata este, de asemenea, afectată negativ de efort fizic intens, suprasolicitare în timpul sportului activ.
Viața sexuală neregulată poate fi un alt motiv
Acest lucru se datorează faptului că, în momentul ejaculării, prostata este masată în mod natural. Dacă glanda prostatică este nemișcată pentru o lungă perioadă de timp și, în consecință, nu se contractă, începe să se dezvolte umflarea țesutului prostatic și crește presiunea interstițială.
Viața sexuală neregulată, dorințele sexuale neîmplinite duc, de asemenea, la stagnarea sângelui în pelvisul mic și la stagnarea secretiei în glanda însăși.
Concluzii
Principalul motiv pentru apariția prostatitei este infecția la nivelul glandei, care poate ajunge în prostată din uretră, rect, la nivel limfatic și hematogen.
Țesuturile inflamate ale prostatei își schimbă structura, funcțiile celulelor și ale pancreasului în ansamblu sunt perturbate, ceea ce poate provoca consecințe grave, până la scăderea libidoului și a impotenței, apariția sindromului de durere pelvină cronică și tulburări de urinare. De aceea este important să observați simptomele la timp și să solicitați ajutor medical. Chestia este că bărbaților le este foarte frică de această boală, chiar dacă observă simptomele, încearcă să întârzie momentul de a merge la medic.
Psihologia unui bărbat este de așa natură încât, dacă ceva nu este în ordine „sub centură”, atunci nu se grăbește să recunoască acest lucru și cu atât mai mult să meargă la medic. Și rămâne cu probleme unul la unul.
Inflamația glandei prostatei în multe cazuri poate fi evitată. Pentru a face acest lucru, este necesar să înțelegeți clar ce este prostatita și posibilele cauze ale acestei boli.
Dacă apare oricare dintre semnele bolii, trebuie să contactați imediat un urolog pentru ajutor, deoarece o boală identificată în timp util și un curs de tratament selectat corespunzător, garantează scăderea prostatitei.

Distribuie
post-img
Prev post

8 beneficii ale dusului scotian

Next post

DELIA DUMITRU - CUM SE IMPARTE DREPTATEA IN CUPLU | www.campioninsanatate.ro

post-img