Clicky

CE ESTE POSTUL INTERMITENT?

Slăbiți, reînnoiți celulele, încetiniți procesul de îmbătrânire și scăpați de boli – de toate acestea speră sa beneficieze adepții postului intermitent.

Postul intermitent este o dietă specială atunci când ziua este împărțită în perioade în care o persoană tine post negru, numite „ferestre ale foamei”, iar atunci când mănâncă, acestea sunt „ferestre de mâncare”. Durata „ferestrelor” poate fi diferită, in functie de alegerea persoanei sau recomandarea nutritionistului.

Oamenii de știință au început să studieze serios proprietățile benefice ale abstinenței de la alimente în a doua jumătate a secolului al XIX-lea. În acel moment, a apărut un număr mare de medici care au prescris post pentru toate bolile, inclusiv pentru tuberculoză. Nu întotdeauna tratamentul a avut succes.

În anii ‘60, se vorbea despre mecanismul autofagiei, când celulele se curăță de resturile inutile în procesul de foame. Biologul japonez Yoshinori Ohsumi a descoperit gena responsabilă pentru acest proces și a primit Premiul Nobel în 2016. Numele lui poate fi auzit adesea de pe buzele fanilor postului intermitent.

Dar oare cat este bun pentru sănătate postul intermitent?

S-a dovedit că, pe lângă pierderea în greutate în exces, o astfel de dietă încetinește procesele de oxidare care duc la îmbătrânire. Iar unele persoane spun ca postul intermitent ajuta nu numai la reducerea ridurilor, ci și impotriva bolilor oncologice.

Cu toate acestea, mulți oameni de știință, sunt sceptici cu privire la o modalitate atât de ușoară de a trata toate bolile, susținând că este prea devreme să vorbim despre o rețetă pentru tinerețea veșnică sau despre o victoria asupra cancerului.

Cum funcționează postul intermitent?

Odată ajunse în organism, alimentele sunt descompuse și în cele din urmă transformate în molecule. Carbohidrații (în special alimentele zaharoase și cerealele rafinate, cum ar fi făina albă sau orezul) sunt transformați rapid în zahăr, pe care celulele îl folosesc pentru energie. Excesul din această substanță este stocată în grăsime corporală. Procesul este controlat de hormonul insulina, care este, de asemenea, responsabil pentru menținerea zahărului în celule.

De îndată ce începem să mâncăm, insulina din sânge crește și scade între mese, astfel încât grăsimea corporală poate elibera zahărul stocat pentru a-l folosi ca energie lipsă. Prin scăderea nivelului de insulină, ajutăm organismul să ardă singur grăsimile și să piardă în greutate. Acesta este principiul postului intermitent. Cu toate acestea, poate fi periculos să vă expuneți corpul la un astfel de test fără a consulta un specialist.

Contraindicatiile postului intermitent

Ca orice dieta, aceasta metoda de slabit are si contraindicatii. Postul poate fi extrem de periculos pentru persoanele care au probleme cu stomacul, vezica biliară și glandele suprarenale, precum și pentru femeile însărcinate, mamele care alăptează, copiii și adolescenții sub 18 ani.

Există mai multe tipuri de post intermitent. Iată care sunt cele mai populare:

Post 13/11 – 13 ore de post, 11 ore de mâncat

Una dintre cele mai ușoare diete care, de fapt, nu contrazice rutina zilnică obișnuită. Recomandarea binecunoscutului principiu „nu mânca după ora șase”, care corespunde ritmurilor circadiene.

Post 16/8 – 16 ore de post, 8 ore de mâncare

Cea mai populară formă de post intermitent. Puteți mânca opt ore pe zi. Dacă doriți, toate cele trei mese intra perfect în această perioadă, dacă luați micul dejun la ora 10 , cina poate fi la ora 18.

Post 18/6 – 18 ore de post, 6 ore de mâncat

Un mod mai dur de post intermitent. Timp de șase ore pe zi puteti manca, de obicei două mese complete și o gustare.

Post negru 36/0 – 36 de ore de foame

Cea mai radicală opțiune. Nu trebuie să mănânci o zi și jumătate, de exemplu, de sâmbătă seara până luni dimineața. Nu trebuie să apelați la o astfel de schemă mai des de o dată pe săptămână.

Distribuie
post-img
Prev post

ATENTIE LA CĂȚEII VOȘTRI!

Next post

SCHINDUFUL, BENEFICII ȘI CONTRAINDICAȚII

post-img