Clicky

CE ALIMENTE ESTE BINE SĂ MĂNÂNCI PENTRU SĂNĂTATEA DENTARĂ

Nu toate alimentele sunt la fel de bune pentru dinții tăi. Prin urmare, dacă vrei să ai un zâmbet orbitor, trebuie să-ți monitorizezi cu atenție dieta.

Sănătatea dentară devine deosebit de importantă odată cu vârsta. Modificările legate de trecerea timpului, cum ar fi densitatea osoasă redusă și reinoirea celulară mai lenta, afectează țesuturile și oasele din intreg organismul si, prin urmare, si pe cele din cavitatea bucală. Acest lucru crește riscul de probleme de sănătate orală, inclusiv boli ale gingiilor și gură uscată.

Chiar și obiceiurile aparent inofensive, cum ar fi consumul de cafea sau băuturile carbogazoase, pot slăbi smalțul și pot cauza pete pe dinți. Medicii stomatologi recomandă să vă periați dinții de două ori pe zi, dar există pași suplimentari pe care îi puteți lua pentru a vă proteja dinții de uzură și pentru a vă menține gingiile în stare bună. Am alcătuit o listă de alimente delicioase, sanatoase și perfecte pentru dinții tăi.

  1. Calciul

Alimente precum brânza, laptele, tofu, iaurtul, legumele cu frunze verzi și migdalele sunt bogate în calciu. Acest mineral (cunoscut drept cel mai abundent mineral din organism) întărește smalțul, învelișul exterior dur al dintelui. Aportul zilnic recomandat de calciu pentru femeile cu vârsta cuprinsă între 19 și 50 de ani este de 1000 mg.

  1. Fosforul

Acest mineral lucrează împreună cu calciul pentru a ne proteja și reface smalțul dinților. Cele mai bune surse de fosfor sunt carnea in general, carnea de pasăre, ouăle, nucile și leguminoasele. Potrivit experților, adulții ar trebui să consume 700 mg de fosfor pe zi.

  1. Fibrele

Fructele și legumele precum merele, portocalele, morcovii și țelina conțin multe fibre. Mestecarea acestor alimente ajută la stimularea producției de salivă pentru a elimina acizii nocivi și particulele de alimente dintre dinți si din cavitatea bucala. În plus, alimentele bogate în vitamina C sunt esențiale pentru protejarea gingiilor și a altor țesuturi de infecțiile bacteriene și deteriorarea celulelor. Conform recomandărilor, adulții ar trebui să consume până la 400 de grame de legume în fiecare zi.

Se pare că vechea zicală „un măr pe zi te scutește de a merge la medic” poate fi adevărată și pentru stomatologie. Consumul alimentelor potrivite și îngrijirea sănătății dentare va duce la mai puține vizite la dentist și o mai bună protecție împotriva bolilor în timp.

Distribuie
post-img
Prev post

MUȘEȚELUL, PROPRIETĂȚI ȘI BENEFICII PENTRU SĂNĂTATE

Next post

PELOIDELE SAU DESPRE NĂMOLURILE TERAPEUTICE PARTEA A-II-A

post-img