Clicky

Cât poți să stai într-un picior?

Un test simplu în aparență poate să dezvăluie care e starea ta de sănătate și, mai mult, să reflecte speranța ta de viață.
Testul pornește de la ipoteza că problemele de echilibru pot fi asociate cu probleme de sănătate, pe măsură ce oamenii înaintează în vârstă.
British Journal of Sports Medicine a publicat, recent, rezultatele unui studiu realizat în 10 ani. Studiul a concluzionat că incapacitatea de a avea echilibru a fost asociată cu o creștere de aproape două ori a riscului de deces.  Printre altele, voluntarilor li s-a cerut să stea pe un picior cu celălalt picior apăsat de el și cu ochii ațintiți drept înainte. 
După ce s-au luat în considerare vârsta, sexul și alte condiții de bază, incapacitatea de a menține poziția timp de 10 secunde a fost asociată cu un risc crescut de deces cu 84%.
Un alt studiu, realizat în Japonia, care presupune să stai într-un picior timp de 20 de secunde, a fost legat de riscul crescut de atac cerebral. Conform studiului japonez, persoanele care nu pot sta într-un picior mai bine de 20 de secunde, prezintă deteriorări la nivelul creierului, care cresc riscul de AVC.   
Potrivit experților, pierderea echilibrului începe în jurul vârstei de 45 de ani. Echilibrul este o abilitate pe care o dobândim în timp și pe care o pierdem în timp. La pierderea echilibrului contribuie sedentarismul și obezitatea, iar riscurile vizează căderi urmate de fracturi, luxații și entorse.

Distribuie
post-img
Prev post

EXCLUSIVITATE. Dr. Sonia Burtic, despre alimentația în cazul endometriozei

Next post

Urzica, planta medicinală cu puteri nebănuite

post-img