Clicky

CÂT ESTE DE UTIL VACCINUL ANTIGRIPAL

Virusul gripal se găsește într-o mare varietate de tipuri și suferă de la an la an modificări, ceea ce înseamnă că virusul gripal care circulă în sezonul rece din acest an este diferit de cel de anul trecut. De aceea este necesară vaccinarea anuală. Gripa se transmite foarte ușor de la un om bolnav la un om sănătos prin tuse, strănut, vorbit sau prin utilizarea în comun a unor obiecte contaminate. Simptomele pot fi ușoare sau mai grave, în funcție de agresivitatea virusului și de starea de sănătate a persoanei infectate. Vârtsnicii şi bolnavii cronici, cu astm, afecțiuni pulmonare, cardiace, diabet, sunt mult mai expuși complicațiilor gripei.
Centrul de Prevenire si Control al Bolilor din Statele Unite ale Americii (CDC – Centre for Disease Prevention and Control) subliniaza ca vaccinul gripal, administrat in fiecare an, este cea mai eficienta metoda de protectie impotriva virusurilor gripale
De la vaccinarea antigripala, pe parcursul urmatoarelor 2 saptamani, , organismul va beneficia de noi anticorpi care îl vor proteja de tulpinile virusurilor gripei.
Imunizarea prin vaccinare este recomandată tuturor persoanele în vârstă de peste 6 luni, mai ales dacă au boli cronice, dar și pentru persoanele sănătoase. Pentru anumite categorii de risc, care pot dezvolta complicații, precum pneumonia, este foarte importantă vaccinarea.
Exista si categorii de persoane care nu trebuie sa-si faca acest vaccinuri: copiii mai mici de 6 luni, persoanele care suferă de alergii severe la oricare din componentele vaccinului.
Este recomandată vaccinarea la indicația medicului pentru persoanele cu alergie la ou, celor care în trecut au suferit de sindromul Guillan-Barré în termen de 6 săptămâni de la administrarea vaccinului si persoanele cu afecțiuni febrile moderate sau severe sau cu afecțiuni acute.
În fiecare an, sezonul de gripă începe în diferite momente, ceea ce face dificilă stabilirea cu exactitate a celui mai bun moment pentru administrarea vaccinului. Este important să ținem cont că vaccinul nu își face efectul imediat după administrare, ci este nevoie de aproximativ două săptămâni pentru producerea anticorpilor necesari protecției împotriva virusului gripal, iar eficacitatea lui este de până la 6 luni. Prin urmare, administrarea timpurie, înaintea debutului sezonului gripal este considerată a fi cea mai eficientă. Dacă totuși acest lucru nu se poate realiza, din diferite motive, vaccinarea poate fi făcută oricând pe parcursul sezonului rece.
Vaccinul antigripal nu te îmbolnăvește de gripă, așa cum probabil ai auzit de multe ori, însă câteva reacții adverse pot apărea la câteva ore sau zile de la injecție. Acestea includ: umflarea și durerea zonei înțepate, febră (nu mult peste 38°C, care dispare la administrarea de antitermice uzuale), dureri de cap si dureri articulare.
Oricum, cel mai bine este sa-ti intrebi medicul de familie atunci cand te hotarasi sa te vaccinezi, el are o vedere completa asupra starii tale de sanatate si va stii ce, cum si cand sa-ti prescrie.
ÎNTREABĂ-ȚI DOCTORUL!!!

Distribuie
post-img
Prev post

ALIMENTUL APROAPE PERFECT, LA ÎNDEMÂNA TUTUROR

Next post

RESTURILE DE MANCARE, DUPĂ CÂT TIMP AR TREBUI ARUNCATE DIN FRIGIDER

post-img