Clicky

Cât de periculos este zahărul pentru sănătate?

Zahărul este, în prezent, în primele trei cauze ce provoacă afecțiuni de sănătate, atât în România, cât și în rândul altor țărilor, iar dependența pe care o provoacă este cu adevărat distructivă, spune medicul Alexandru Nechifor. 
„Dependența pe care o provoacă este cu adevărat distructivă. În România consumul de zahăr pe cap de locuitor pe an se apropie de 30 kg, potrivit datelor pe care le avem de Centrul Național de Statistică și Informatică în Sănătate Publică, 30% din populația României suferă de obezitate, 20% este supraponderală, iar numărul copiilor supraponderali a crescut cu 18% în ultimii 10 ani. Există multe studii care sugerează că dependența de zahăr este mai puternică decât cea de cocaină, iar simptomele sevrajului sunt reale și intense. Deci putem conchide că este extrem de periculos”, spune dr. Alexandru Nechifor.
Potrivit acestuia, consumul de zahăr pe zi nu trebuie să depășească cinci lingurițe de zahăr în 24 de ore (pur sau din alimente) sau 25 de grame pe zi, în cazul femeilor și nu mai mult de 9 lingurițe de zahăr (pur sau din alimente) sau 35 de grame, în cazul bărbaților.
„Însă consumul mediu este mult mai mare, de aproximativ 22 de lingurițe traducându-se în aproximativ 88 grame. Este important să spunem oamenilor că cea mai mare cantitate este ascunsă în mâncarea procesată. Spre exemplu, o lingură de ketchup poate conține chiar și 4 g de zahăr, 100 g de iaurt cu fructe – 15 g zahăr, o doză de suc acidulat – 40 g zahăr (aproximativ 10 lingurițe), iar lista poate continuă foarte mult. Peste 80% dintre produsele alimentare de pe rafturile magazinelor conțin zahăr adăugat sau zaharuri raffinate”, a explicat dr.Alexandru Nechifor.
Cele mai frecvente probleme de sănătate asociate cu consumul excesiv de zahăr sunt diabetul și obezitatea. De asemenea, studiile au arătat că persoanele care consumă zahăr în cantități mari, sunt dublu predispuse la dezvoltarea unor boli cardiovasculare. cantitățile de zahăr ingerate în surplus, cresc nivelul tensiunii arteriale, și totodată eliberează mai multe grăsimi în organism prin procesare.
Ambele pot cauza infarct, accident vascular sau orice alte boli cardiovasculare. Trebuie menționată și afectarea ficatului. Printre cauzele principale de steatoză hepatică fiind tocmai consumul excesiv de zahăr sub toate formele lui.

Distribuie
post-img
Prev post

CONCURS CU PREMII! FII DULCE CA MIEREA DE 14 FEBRUARIE!

Next post

Donarea de sânge și beneficiile pentru sănătate

post-img