Clicky

CAT DE PERICULOASE POT FI EXTENSIILE DE GENE SI MACHIAJUL PENTRU OCHI?

 

Este greu sa-ti mai imaginezi in ziua de azi o femeie modernă fără machiaj. În special tinerele sunt mereu în cautarea de tot felul de metode de îmbunătățire, fie ca vorbim de tatuarea sprâncenelor, gene false, machiaj expresiv sau glitter.

Dar oare in ce masura machiajul, tatuajul și extensiile de gene ne afectează sănătatea ochilor.

Pericolul folosirii produselor cosmetice sau a extensiilor de gene este ca toti compușii chimici sau particulele produsului pot să pătrundă în membrana mucoasă a ochiului, afectându-i starea naturală. Poate sa apara un disconfort, un sentiment de ceva in plus și nu doar la aplicarea machiajului, ci chiar și după îndepărtarea acestuia, în special cand vorbim de rimel waterproof și diverse tipuri de glitter.

Drept urmare, începem sa lacrimam și apare nevoia de a te freca la ochi din când în când. Și pleoapele în sine pot reacționa puternic la ingredientele produselor de înfrumusețare. Asa ca, marcajele „hipoalergenic”, „testat de dermatologi sau oftalmologi”, dacă acestea desigur nu sunt doar un truc de marketing, chiar ar conta. Iar un rol important îl joacă si calitatea produselor cosmetice, data de expirare a acestora și curățarea in permanenta a pensulelor.

Când o tanară începe să se machieze, va afla cu siguranta din numeroasele videoclipuri de pe rețelele de socializare despre sensibilitatea pielii din jurul ochilor, că este mai subțire decât în ​​alte locuri și are mult mai puține glande sebacee. Dar faptul că aceasta este cea mai mobilă zonă (clipim de până la 12 mii de ori pe zi!), care, din păcate, este cel mai puțin protejată de factorii externi – vânt, aer uscat, soare, bacterii, poate, nu este cunoscut chiar de toată lumea. Iar cosmeticele ne pot fi atât de ajutor, cât și dăunătoare.

Principalele consecințe negative:

 • erupție cutanată, iritație, piele uscată;

 • umflarea pleoapelor;

 • mâncărime și arsuri în zona ochilor;

 • inflamația conjunctivei sau a corneei;

 • întreruperea filmului lacrimal;

 • scurgeri purulente din ochi.

Iritația cauzată de rimel, fard de ochi sau alte produse de îngrijire poate provoca dureri oculare, roșeață și chiar fotofobie. Iarna, când imunitatea este redusă, poate provoca inflamații și dezvoltarea unei infecții oculare. În acest caz, ar trebui sa renuntam la cosmetice si chiar luati in calcul ca vor trebui aruncate, altfel vor deveni o sursă de reinfecție. Este suficient să dezinfectați instrumentele pentru aplicarea machiajului. În general, acestea trebuie curățate o dată pe săptămână cu soluții speciale.

Datorită perturbării constante a filmului lacrimal de către cosmeticele de infrumusetare sau demachiantele agresive, uneori se dezvoltă sindromul de ochi uscat, care afectează ulterior acuitatea vizuală.

Cei mai frecventi iritanți pentru ochi sunt:

 • lanolina (ceară animală);

 • conservanţii cum ar fi parabenii: metilparaben, propilparaben etc.;

 • parfumurile sintetice;

 • filtrlee chimice ultraviolete: avobenzonă, benzofenonă, octil salicilat;

 • uleiurile minerale și esențiale;

 • emulgatorii;

 • lauril sulfat de sodiu (SLS) și laureth sulfat de sodiu (SLES)

Sa vedem totusi care sunt principalele produse de machiaj, cum să le aplicăm ca sa fim în siguranță și ce este cu adevărat dăunător.

Genele false

Nu abuzați de aceasta opțiune care prelungește genele. Fibrele de nailon, care dau efectul de alungire, adesea se desprind și cad, nimerind pe membrana mucoasă a ochiului. Prin urmare, sa nu te mire dacă organismul însuși încearcă să scape de ele prin lacrimare activă.

Cele mai frecvente consecințe ale acestei proceduri sunt rănirea sau arsurile ochilor, infecția corneei sau a pleoapelor, reacții alergice, inclusiv umflarea și iritația. Există și efectul opus: pierderea genelor naturale din cauza neprofesionalismului specialistului.

Contactul direct cu genele artificiale, precum și substanțele din adeziv pentru fixarea firelor de păr, pot avea un efect dăunător. Afectarea chimică a mucoasei duce la probleme grave de vedere.

Rimelul

O reacție alergică poate fi cauzată de rimelul rezistent la apă datorită lanolinei și a rășinilor vegetale. Efectul negativ se manifesta si prin frecarea excesiva a zonei delicate din jurul ochilor in timpul demachierii. Produsele cosmetice care se indeparteaza greu pot duce către blefarită, conjunctivită sau ulcior la ochi.

Fardul

Si acesta poate fi la fel de periculos. Iar ingredientele din compozitie, precum caolinul, oxidul de zinc, pudra de aluminiu sunt alergeni care irită pielea. Femeile cu hipersensibilitate, ar trebui să le utilizeze cu atenție fardurile lichide pentru ca ele conțin alcool, care provoacă iritații. Prin urmare, preferați produsele cosmetice pe bază de minerale.

De asemenea, fardurile sub forma de cremă nu sunt potrivite pentru cei care poartă lentile de contact, deoarece există posibilitatea ca baza uleioasă să păteze suprafața lentilei.

Dar cea mai periculoasă și la modă opțiune este glitterul – particulele strălucitoare pot deteriora corneea ochiului, mai ales dacă ajung sub cristalin.

Dermatografele

Alegeți creioanele cu mina moale și cremoasă, astfel încât să reduceți riscul de rănire a globului ocular. Pentru a da irisului o nuanță diferită sau expresivă, artiștii de machiaj recomandă adesea pictarea pleoapei inferioară în fața liniei genelor. Acest lucru nu este recomandat deoarece glandele Meibomian și pelicula lacrimală care umezesc ochii pot fi contaminate.

Cum să preveniți problemele de machiaj?

Iată câteva sfaturi. Sunt puține, dar sunt obligatorii:

 • respectați regulile de igienă: nu lăsați niciodată machiajul peste noapte, folosiți demachiante neagresive, clătiți bine ochii cu apă;

 • dacă simțiți uscăciune a mucoasei, renunțați pentru un timp la cosmetice și folosiți picături hidratante;

 • pune-ți mai întâi lentilele și apoi machiază-te, iar când te speli, fa invers;

 • alege produse concepute pentru zona din jurul ochilor, da preferință celor hipoalergenice sau aprobate de medici oftalmologi;

 • scăpați de produsele cosmetice expirate în timp util, deoarece acestea sunt un pericol de creștere a bacteriilor și ciupercilor;

 • o dată pe săptămână, curățați bureții și periile cu produse speciale, nu folosiți cosmeticele altcuiva și creioane, rimel și fardurile din magazine;

 • încercați noi complexe de îngrijire unul câte unul pentru a fi sigura ca nu declanseaza o reacție nedorită;

 • în caz de disconfort, roșeață, mâncărime la nivelul ochilor, umflare sau iritare a pleoapelor, contactați un medic oftalmolog care vă va prescrie o terapie eficientă.

Fii frumoasa, dar fara sa-ti afectezi sanatatea!

Distribuie
post-img
Prev post

EVENIMENT DEDICAT PERSOANELOR CU DIABET, ÎN 18 MARTIE, LA CLUJ-NAPOCA

Next post

OREZUL ALB VERSUS OREZUL BRUN

post-img