Clicky

CÂT DE PERICULOASĂ ESTE INTOXICAȚIA CU MERCUR?

Intoxicația cu mercur ne poate afecta pe fiecare dintre noi într-un mod pe care poate nu-l consțientizăm, anume prin alimentație.
Există o serie de alimente care favorizează pătrunderea mercurului în corpul nostru. Medicii avertizează că intoxicația cu mercur este foarte periculoasă, ea afectând în primul rând creierul.
Medicul toxicolog Radu Ţincu a avertizat, într-un podcast recent, asupra pericolelor uriaşe reprezentate de prezenţa acestui element chimic în corp.
Astfel, mercurul se depozitează în creier, iar prezenţa lui în organism este semnalată de simptome precum:
-stare de oboseală psihică;
-incapacitate de concentrare, de atenţie, tulburări de memorie, insomnie;
-afectarea nervilor periferici, ceea ce duce la incapacitatea de a te mişca;
-stări depresive.
Medicul Radu Ţincu a indicat care sunt alimentele cu cel mai ridicat nivel de mercur. Potrivit acestuia, pe primul loc în Europa la consum de alimente care au mercur, sunt peştele şi fructele de mare.
„Deci prima regulă când alegem să mâncăm peşte şi fructe de mare este să vedem din ce zonă sunt, ce provenienţă au, dacă sunt din ape din zona europeană. A doua regulă este să alegem peşti mici care nu sunt răpitori, pentru că sunt mai puţin încărcaţi. 
Mai dau un exemplu de ceea ce nu ar trebui să facem. Am avut pacienţi pe care i-am adus la aproape zero cu mercurul, şi după o perioadă de cură cu salată de ton, tonul fiind unul dintre peştii încărcaţi cu mercur, din păcate, au ajuns din nou la un nivel peste limită de mercur.
Dincolo de regula peştelui mai mic, trebuie să diversificăm peştii. Dacă mâncăm acelaşi tip de peşte, riscăm ca, dacă specia e expusă la un anumit agent toxic, să preluăm toxicul respectiv. E bine să nu mâncăm luni de zile acelaşi tip de peşte, pentru că el ne va aduce şi metalele pe care le înmagazinează”, a explicat medicul Radu Ţincu. 
La categoria peştilor pe care ar trebui să îi evităm pentru consum, medicul a inclus tonul, rechinul, somnul. 
Însă, avertizează medicul, mercurul poate exista și în legume și fructe, din cauza pesticidelor.

Distribuie
post-img
Prev post

VREAU SA STII!

Next post

Ridurile: de ce apar și cum să le tratăm?

post-img