Clicky

Cât de mult ar trebui să ne îngrijoreze petele de pe corp?

Petele pe piele sau petele pigmentare sunt zone în care pielea are o culoare modificată. Apariția petelor are legătură cu melanina, un pigment natural ce oferă culoare pielii, părului și ochilor, iar fiecare dintre noi avem prezent la naștere un anumit procent de melanină.
Tulburările de sinteză a melaninei pot duce la apariția petelor pigmentare, explică dr. Vidan-Popa Mihaela, medic primar dermatoestetică.
Cu toții am cunoscut persoane cu pistrui. În cazul acestora, melanina nu se distribuie uniform în celulele pielii. Ca urmare a expunerii la soare, în cazul acestor persoane, nu apare bronzul, ci mai degrabă apar pistruii.
Există numeroase cauze care duc la apariția petelor pe piele:
1.Arsurile produse de soare. Razele ultraviolete deteriorează pielea, iar în momentul în care aceasta se vindecă, rămâne în urmă o cicatrice sau un semn de culoare diferită. Zonele pielii modificate cromatic pot apărea și atunci când, odată cu expunerea la soare, nu se aplică cremă cu protecție solară pe întreaga suprafață, rezultând un bronz neuniform.
2.Vârsta poate aduce modificări ale coloritului pielii, mai exact „pete de îmbătrânire”, cunoscute sub numele de lentigo. Ele reprezintă, de obicei, o hiperpigmentare inofensivă a pielii ce apare la persoanele trecute de 50 de ani. Petele sunt de culoare mai închisă și apar ca urmare a unei creșteri în producția de melanină. Și acestea se accentuează la expunerea la soare.
3.Semnele din naștere, care sunt pete de dimensiuni diferite și colorate.
4.Modificările hormonale. Modificările hormonale au loc în special în timpul sarcinii din cauza nivelului ridicat de hormonii feminini, estrogenul și progesteronul. Din cauza schimbărilor hormonale apare melasma, cunoscută și sub numele de „cloasma gravidica”. Melasma se exprimă sub forma unor pete întunecate pe ambele părți ale feței.
5.Infecțiile. Apărute după mici traume ale pielii, zgârieturi sau înțepături, pot cauza schimbări în culoarea pielii. Ea își modifică textura și devine roșie sau albă, cicatricială. Infecțiile fungice, precum candida, pot fi și ele o cauză a zonelor discromate, în zone diferite ale pielii corpului.
6.Bolile autoimune. Bolile autoimune pot face ca pielea să își schimbe culoarea. Persoanele cu boli autoimune au un sistem imunitar care confundă celulele sănătoase cu unele străine și le atacă, pentru a se apăra. Atunci apare inflamația în corp și poate determina pielea să se înroșească, să se umfle, dar și să se albească sau înnegrească pe anumite zone.
7.Cancerul de piele. Cancerul de piele poate schimba culoarea sau textura pielii. El apare atunci când materialul genetic din celulele pielii se deteriorează, fapt ce conduce la multiplicarea fără control a celulelor ce pot forma o masă de celule canceroase.
Tratamentul pentru petele de piele depinde foarte mult de cauza ce le determină. Dacă există o afecțiune care are drept rezultat colorarea sau decolorarea pielii, se va merge mai întâi pe tratarea afecțiunii. Petele de piele pot dispărea cu tratament medical.
Tratamentele medicale includ:
terapie cu laser;
peelinguri efectuate în cabinet;
tratament cu microneedling;
creme specifice cu hidrochinonă sau retinol;
Pentru orice îngrijorare cu privire la petele apărute pe piele, consultarea medicului dermatolog este esențială, iar prevenția joacă un rol esențial în procesul menținerii unei pieli sănătoase.
O serie de măsuri de prevenție te pot ajuta:
1.O protecție împotriva razelor soarelui, cu creme și loțiuni cu protecție UVA și UVB și o atenție deosebită acordată tenului, care are nevoie de protecție solară zilnic, indiferent de anotimp;
2.Renunțarea la obiceiuri nesănătoase precum fumatul;
3.O alimentație echilibrată din care să nu lipsească o varietate de fructe și legume;
4.Alcătuirea unei rutine zilnice de îngrijire a tenului, cu accent pe hidratarea acestuia.

 

Distribuie
post-img
Prev post

VREAU SA STII!

Next post

Piperul, stimulent natural al digestiei

post-img