Clicky

CÂT DE MULT A CRESCUT NUMĂRUL DE CAZURI DE INFERTILITATE MASCULINĂ

CÂT DE MULT A CRESCUT NUMĂRUL DE CAZURI DE INFERTILITATE MASCULINĂ


În acest moment, procentul de cupluri infertile este destul de mare. Practic, 1 din 5 cupluri care își dorește un copil, nu reușește. Și cauzele infertilității nu mai aparțin exclusiv femeilor. Am observat că în ultimii ani, fertilitatea masculină este pe o pantă descendentă. Lucrurile sunt mult mai grave decât par.
Care sunt cauzele infertilității masculine?
Din cauza lipsei de mişcare, a stilului de viaţă, a stresului, lucrurile s-au modificat în sens negativ și atunci când vorbim despre fertilitatea bărbatului.
Medic primar obstetrică-ginecologie cu supraspecializare în reproducere umană asistată, dr. Carmen Ianiotescu: “În ultima perioadă, într-adevăr, au apărut mai multe cazuri de infertilitate masculină. Concentraţia şi valorile parametrilor spermogramei sunt de calitate din ce în ce mai scăzută. Acest lucru are legătură şi cu sedentarismul în primul rând. Multă lume nu a mai făcut mişcare, nu neapărat exerciţii fizice, ci pur şi simplu aceste lucruri s-au agravat și cu munca de la domiciliu.”
Este foarte important ca atunci când nu apare sarcina după 1 an de contact sexual neprotejat cuplul să meargă la un medic specializat pe infertilitate.
Analizele de fertilitate ne arată clar unde este problema și de aici intervine expertiza medicului de a o rezolva.
Medic primar obstetrică-ginecologie cu supraspecializare în reproducere umană asistată, dr. Carmen Ianiotescu: “Pentru bărbaţi este simplu, începem cu analizele de spermă, spermograma, există şi teste mai amănunţite dar noi în principiu cerem spermogramă în primă instanţă apoi teste de fragmentare a ADN-ului, dacă pentru bărbaţi lucrurile sunt destul de simple ca primă linie de investigaţie, pentru femei sunt mult mai multe analize pe care le solicităm. În cazul femeilor, solicităm analize generale, să ştim că pacienta este sănătoasă şi va fi capabilă să păstreze o sarcină. Vom verifica rezerva ovariană, vom verifica ovarele prin analize hormonale, vom verifica uterul prin ecografie, histeroscopie şi permeabilitatea trompelor uterine prin histerosalpingografie sau histerosonografie. De asemenea, putem extinde analizele în cazul femeilor. Se poate face laparoscopie exploratorie ca să vedem şi intraoperator cum arată organele genitale. Putem ajunge şi la analize genetice pentru ambii parteneri, cum ar fi cariotipul, unde putem descoperi şi o cauză genetică a infertilităţii. Cam aceste analize sunt de bază. ” 

Ce presupune prima vizită la medicul specialist în infertilitate
La prima vizită la medicul ginecolog cu supraspecializare în Reproducere Umană Asistată este indicat să fie prezenți ambii parteneri pentru că:
– Se va analiza istoricul medical individual și de cuplu;
– Se vor analiza amănunțit eventualele investigații medicale anterioare legate de infertilitate;
– Ambii parteneri primesc recomandări pentru investigații complete de infertilitate;
– La recomandarea medicului, va avea loc consultul ginecologic și ecografia transvaginală;
– Medicul completează fișa de infertilitate a cuplului.
Trebuie să știți faptul că diagnosticul de infertilitate nu mai reprezintă o barieră în îndeplinirea visului de a devenit părinte. De cele mai multe ori, tehnicile avansate de reproducere umană asistată ne oferă soluții, chiar și în cazurile care par fără nici o șansă.

DOCTOR CARMEN IANIOTESCU- MEDIC PRIMAR OBSTETRICĂ GINECOLOGIE

DOCTOR CARMEN IANIOTESCU

MEDIC PRIMAR OBSTETRICĂ GINECOLOGIE, SUPRASPECIALIZARE IN REPRODUCERE UMANĂ ASISTATĂ
Distribuie
post-img
Prev post

STITI CARE ERAU FRUCTELE ZEILOR DIN GRECIA ANTICA?

Next post

SEMNELE DE ALARMA ALE FICATULUI CU PROBLEME

post-img