Clicky

CÂND TRECEM LA ORA DE VARĂ ȘI CUM NE ESTE AFECTAT ORGANISMUL

Deși de câțiva ani se discută în cadrul Comisiei Europene să se renunțe la schimbarea orei de vară și de iarnă, măsura nu a intrat încă în vigoare.

Acest lucru înseamnă că și în acest an România o să treacă, la fel ca și restul statelor membre UE, la ora de vară.

Când trecem la ora de vară:

În mod normal, trecerea la ora de vară în ultima duminică din luna martie. Așadar, în noaptea de sâmbătă, 25 martie, spre duminică 26 martie, vom da ceasul cu o oră înainte, astfel încât ora 03:00 devine ora 04:00.

Cum ne afectează organismul schimbarea orei:

Trecerea la ora de vară înseamnă că dormim o oră mai puțin, iar specialiștii avertizează că acest lucru se poate să ne afectează sănătatea. Fără îndoială, dacă dormim mai puțin cu 60 de minute, în primele zile după trecerea la noua oră o să ne simțim mai obosiți, ceea ce e posibil că declanșeze și o stare de iritabilitate, dar și diminuarea capacității de concentrare.

Ca să trecem mai ușor peste schimbarea orei este bine să începem treptat să ne schimbăm ora de culcare, încercând să adomim mai devreme decât de obicei, cât și ora de trezire. Nu trebuie neapărat să ne trezim mai devreme cu o oră, dar 15 minute de trezit mai devreme în perioada rămasă până la trecerea la ora de vară ne-ar putea ajuta să ne adaptăm mai ușor.

Istoric:

Schimbarea orei a fost aplicată, pentru prima dată, în timpul Primului Război Mondial, în 1916, de câteva ţări din Europa. Primii care au introdus ora de vară au fost germanii, începând cu 1916.

În România, ora de vară este corelată cu orarul de vară practicat în statele Uniunii Europene (UE). Ora oficială de vară, ora Europei Orientale la care trece ţara noastră în noaptea de sâmbătă spre duminică, a fost introdusă în România pentru prima dată în 1932. Până în 1939, a funcţionat în fiecare an, între prima duminică din aprilie, ora 00.00, şi prima duminică din octombrie, ora 01.00.

Între anii 1941 şi 1979 nu s-a mai folosit ora de vară. În 1979, România a semnat Convenţia fusurilor orare, iar, în 1997, prin Ordonanţa nr. 20 s-a stabilit ora oficială de vară pe teritoriul României.

Distribuie
post-img
Prev post

CÂT DE PERICULOASĂ ESTE PENTRU SĂNĂTATE O LOCUINȚĂ NEAERISITĂ

Next post

PRUNE, BENEFICII PENTRU SĂNĂTATE ȘI CUM SĂ LE CONSUMĂM

post-img