Clicky

Când mandarina este muma și când este ciuma, provocand un șoc anafilactic

Cel mai bine este sa consumi fructele și legumele în sezonul in care se coc in mod natural, au cel mai bun gust, sunt suculente si pline de vitamine. Luna decembrie este luna mandarinelor si portocalelor, iar Craciunul este asociat de multe persoane cu mirosul citricelor pe care le primeau in copilarie si pe care le asteptau un an intreg.
Medicii spun că mandarinele sunt foarte utile, sunt pline de vitamine și diverse oligoelemente. Asta inseamna sa mancam cat putem? Nicidecum. Se pare că aceste fructe delicioase pot provoca alergii grave și iti pot da toata viata peste cap.
Niciun medic nu va nega beneficiile mandarinelor, ele sunt cu adevărat pline de elementele necesare: vitaminele A, C și cel din grupa B, au calciu, magneziu, potasiu și antioxidanți care încetinesc îmbătrânirea. Fibrele solubile și insolubile ajută tractul digestiv și organismul în ansamblu.
Dacă mănânci în mod regulat mandarine, atunci imunitatea și starea de spirit cresc vazand cu ochii, iar sistemul nervos și cel cardiovascular funcționează ca uns. De asemenea, uleiul esențial de mandarină nu este inutil, ajută la prevenirea insomniei, anxietății și depresiei.
Toi suntem de acord cu beneficiile acestor fructe exotice, dar este foarte important să înțelegem cât de multe mandarine putem consuma si cand trebuie sa ne oprim pentru a nu obține efectul contrar.
Intr-o zi, nu putem consuma o portie mai mare de 200-400 de grame de fructe proaspete, iar o mandarină ajunge sa cantareasca in jur de 50-80 de grame. Prin urmare, nu ar trebuiu sa consumam zilnic mai mult de șase mandarine.
Asta este în teorie, în practică, experții ne roaga sa combinăm mandarinele si cu alte fructe.
Iar cel mai important lucru este sa nu mâncați mandarinele cu tot cu samburi. Dacă ați înghițit accidental două sau trei – este în regulă, dar dacă abuzați de el și chiar ii mestecați, atunci totul se poate termina cu greață și dureri abdominale. Asta pentru că samburii sunt toxici.
De asemenea, consumati mandarine după masa principală si nicidecum ca pe o gustare sau pe stomacul gol. Astfel de trucuri pot duce la salturi ale glicemiei și la apariția sau exacerbarea bolilor tractului gastrointestinal.
Nu sunt recomandate citricele persoanelor care sufera de arsuri ale tractului digestiv, celor cu suprapopulare bacteriană a intestinului subţire, pentru ca duc la balonare și flatulență, persoanele care sufera de urolitiază și nefrită acută. De asemenea, si persoanele cu probleme ale tractului gastrointestinal ar trebui sa renunte mandarine. Dar si cei cu gastrită, ulcer stomacal, pancreatită, colecistită, hepatită, enterocolită trebuie să fie deosebit de atenți la consumul de mandarine.
Separat, este necesar să se tina cont de cazurile de alergii și intoleranță individuală. Aceasta nu este deloc o glumă, o mandarină poate duce la urticarie, edem (chiar și edem Quincke) și șoc anafilactic. Prin urmare, trebuie să fiti foarte atenți cu mandarinele mai ales cand este vorba de copiii sub trei ani – reacția poate fi complet imprevizibilă.

Distribuie
post-img
Prev post

7 elemente care ne prelungesc viața

Next post

Sfaturi cum să nu incaruntesti prea devreme

post-img