Clicky

BUSUIOCUL, „REGELE” PLANTELOR AROMATICE

Busuiocul este o plantă aromatică foarte apreciată, fiind folosită din cele mai vechi timpuri atât pentru beneficiile sale, cât și pentru aroma deosebită.

Termenul de busuioc provine din limba greacă și înseamnă „rege”. Despre această plantă se crede că a crescut pe locul unde Împărații Constantin și Elena au descoperit Sfânta Cruce.

În tradiția populară românească, busuiocul are o semnificație deosebită, fiind asociat cu sănătatea, cu bunăstarea și cu norocul. În trecut, chiar și acum în anumite zone din țara noastră, tinerele fete își pun busuioc sub pernă pentru a-și visa ursitul.

Totodată, busuiocul este considerat o plantă sacră, prin prisma faptului că este folosit în biserică, de exemplu la sfințirea apei.

Proprietăți și beneficii:

Busuiocul este atât unul dintre cele mai îndrăgite condimente, cât și una dintre plantele medicinale utilizate frecvent. Busuiocul este cunoscut pentru proprietățile sale antiinflamatoare și antioxidante.

De asemenea, busuiocul conţine vitamina C, vitamina A şi substanţe tonice şi antioxidante. În plus, busuiocul este o interesantǎ sursǎ de calciu şi fosfor, minerale esenţiale pentru o bunǎ dezvoltare a ţesutului osos.

Uleiul de busuioc este un bun remediu în caz de otită. Rețeta recomandată de Constantin Milică: salvie, gălbenele, muşeţel, urzică vie, trifoi roşu, busuioc, tătăneasă şi coada-şoricelului (spălături calde cu infuzie de două ori pe zi).

Ceaiul din busuioc:

Busuiocul prezintă efecte antiseptice şi expectorante, fiind recomandat în inhalaţii cu decoct sau în consum intern sub formă de ceai fierbinte, cu miere, pentru revitalizarea rapidă a organismului şi stoparea procesului gripal, mai ales în faza de debut. Într-un tratament de şoc se vor consuma zilnic 4-5 căni cu infuzii de busuioc, îndulcite cu miere, la intervale de o oră. Dacă apare febra ridicată, se adaugă 1-2 linguriţe de mentă, recomandă Constantin Milică.

Busuiocul reglează nivelul zahărului din sânge.

Busuiocul poate să fie de ajutor persoanelor care au diabet de tip 2, deoarece reduce glicemia după masă. În cadrul unor studii, mai mulți pacienți cu diabet de tip 2 au raportat niveluri îmbunătățite de zahăr din sânge după consumul busuiocului.

Cosmetică

Se pune o linguriță de plantă mărunțită la 250 ml de apă clocotită, se acoperă timp de 15 minute și apoi se strecoară.

Acest preparat recomandat de Eugen Giurgiu este folosit în combatarea balonării, dar și pentru piele sau buze crăpate. Împotriva căderii părului, se tamponează pielea capului cel puțin o dată pe zi. În caz de acnee, se fac tamponări cu vată cu acest preparat.

Distribuie
post-img
Prev post

TRATAMENT REVOLUȚIONAR PENTRU PACIENȚII CU DIABET ZAHARAT TIP1

Next post

UN DULCE SĂNĂTOS: AVOCADO BROWNIE

post-img