Clicky

Burnout, sindromul epuizării profesionale

Burnout este un fenomen tot mai des întâlnit în zilele noastre, acest sindrom reflectând o stare de extenuare generală pe fondul unei permanente suprasolicitări profesionale.
Sindromul de burnout este asociat cu epuizarea fizică, emoţională şi mentală, provocată de expunerea excesivă şi prelungită la situaţii stresante.
Potrivit specialiștilor, acest sindrom este determinat de factori care țin de viața profesională, însă există și situații legate de viața personală care favorizează apariția acestei afecțiuni.
În 2019, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a descris sindromul de burnout, tradus prin „epuizare profesională”, ca fiind un fenomen legat de muncă, și l-a introdus în Clasificarea internaţională a bolilor.Potrivit OMS, sindromul burnout se caracterizează prin trei elemente: o senzaţie de epuizare, cinism sau sentimente negative asociate muncii şi o eficienţă profesională redusă.
La nivel profesional, acest sindrom este cauzat de o serie de factori, precum:
-asumarea unui volum de muncă prea mare;
-recompensa care nu corespunde volumului de muncă și așteptărilor;
-atmosfera de la locul de muncă;
-nepotrivirea valorilor personale cu cele promovate de companie.
În plus, acest sindrom este favorizat de odihna insuficientă, de alimentația nesănătoasă și de lipsa timpului rezervat pentru familie și sport. În timp, toate aceste cauze ne fac să simțim o oboseală permanentă, să nu mai avem motivație și nici energie pentru îndeplinirea sarcinilor de muncă, să ne închidem în noi sau, dimpotrivă, să avem accese de furie.
În acest context, imunitatea scade și devenim mai vulnerabili la boli. E bine de știut că sindromul de burnout favorizează apariția unor afecțiuni specifice ale aparatului cardiovascular ale sistemului endocrin, dar și ale sistemului nervos, crescând riscul de apariție a depresiei.
Prevenirea sindromului burnout:
Pentru a evita epuizarea generală, trebuie să stabilești limite și obiective realiste, atât la locul de muncă, cât și acasă. Pentru a rămâne în formă, trebuie să ai grijă de alimentație, să te odihnești suficient și să faci mișcare. O carte bună, o întâlnire cu prietenii și timpul petrecut cu familia te vor ajuta să îți refaci energia fizică și resursele sufletești.

Distribuie
post-img
Prev post

Cum să-ti ajuti creierul si sa-ti îmbunătățesti memoria și atenția

Next post

VREAU SA STII!

post-img