Clicky

BULIMIA, TULBURAREA ALIMENTARA CARE ÎȚI POATE ARUNCA VIAȚA ÎN HAOS

Cu totii ati auzit, cel putin o data, pana in acest moment, termenul de bulimie. Nu stim cati dintre voi ati fost si curiosi sa vedeti ce inseamna, care este definitia exacta, cum se manifesta si cum se poate vindeca.

Consumul excesiv de alimente, urmat de incercarea de a le elimina, in mod nesanatos si brutal cateodata, sunt actiuni care definesc aceasta tulburare numita bulimie. Simptomele fizice, comportamentale si emotionale difera de la un pacient la altul, necunoscandu-se cauza apartiei acestei boli.

Psihologul clinician Sorina Cristea ne ofera o descriere a acestei afectiuni.

Bulimia este o tulburare alimentara care se manifesta prin consumul mare de alimente. Cel care este diagnosticat cu bulimie isi pierde controlul asupra a ceea ce ingera si ajunge sa adopte un stil de strategii total neadecvate pentru arderea caloriilor. Incepe sa vomite, sa faca exercitii fizice in exces, sa foloseasca laxative sau diuretice. Bulimia nu se vede foarte clar iar scaderea in greutate nu este atat de evidenta. Persoanele care sufera de bulimie nu detin controlul iar foamea este de natura emotionala, se poate spune despre ei ca incearca sa umple un gol care le lipseste iar pentru acest lucru apeleaza la mancare.

Persoanele cu bulimie au stima de sine redusa si se tem de cresterea in greutate. Statistic, aproximativ 1% dintre pacientii cu bulimie nervoasa vor continua sa se confrunte cu simptomele pentru tot restul vietii.

Aceasta tulburare afecteaza mai frecvent femeile, apare in perioada adolescentei sau la tineri. Cauza exacta a aparitiei bolii este necunoscuta, dar cercetarile sugereaza ca ar putea fi vorba despre anumite trasaturi de personalitate, emotii si tipare de gandire, combinate cu factori biologici si de mediu.

Depresia, un istoric al familiei in care au mai existat tulburari de alimentatie, predispozitia catre impulsivitate reprezinta cativa dintre factorii biologici car pot duce la bulimie.

Dintre factorii psihologici care pot sa fie considerati importanti in declansarea acestei tulburari pot fi amintiti:

  • nemultumire privind greutatea, forma sau dimensiunile corpului;

  • dezechilibru emotional si rezistenta redusa la stres;

  • cariera sau hobby-uri centrate pe aspectul fizic

  • istoric de diete;

  • supraevaluare a idealurilor de frumusete;

  • convingerea ca implinirea personala depinde de aspectul fizic.Distribuie
post-img
Prev post

CINCI AFECȚIUNI CARE POT FI TRATATE CU LĂMÂIE

Next post

XEROSTOMIA. CE ÎNSEMNĂ CÂND AVEM GURA USCATĂ?

post-img