Clicky

BUFNIȚĂ VS CIOCÂRLIE. EȘTI O PERSOANĂ NOCTURNĂ SAU MATINALĂ?

Orice om are nevoie de somn, dar modul în care este asigurată această necesitate diferă de la om la om.

Sunt persoane care adorm devreme și se trezesc la fel de devreme, fiind active încă de la prima oră a dimineții. Despre acești oameni se spune că sunt păsări de zi și sunt comparați cu „ciocârliile”.

La fel de bine, sunt persoane care abia când începe noaptea se simt în formă, sunt active, învață mai ușor și nu simt urmă de somn. Acestea sunt păsările de noapte, comparate cu „bufnițele”.

Un studiu recent, realizat de Universitatea din Pisa, Italia, și-a propus să analizeze comportamentul a 120 de oameni, atât persoane matinale, cât și nocturne.

Analizarea comportamentelor şi obiceiurilor asociate somnului de-a lungul anilor a demonstrat că nu suntem cu toţii la fel”, a remarcat coordonatorul studiului, Ugo Faraguna, notează Agepres.

Astfel, potrivit acestuia, aproximativ 15 procente dintre oameni pot fi, de fapt, definiţi drept „bufniţe”, adică sunt mai activi noaptea, stau treji până târziu şi se confruntă cu dificultăţi dimineaţa. Un procent asemănător se întâlnește și în cazul persoanelor care tind să se trezească foarte devreme şi să profite la maximum de primele ore ale zilei, aşa-numitele „ciocârlii”.

În urma studiului, cercetătorii au concluzionat că persoanele nocturne au o capacitate mai redusă de a gestiona evenimentele traumatice sau stresante, cum ar fi doliu sau divorţ. Răspunsurile lor în astfel de situații duc uneori la comportamente riscante, cum ar fi fumatul sau consumul de alcool. Riscul de a dezvolta astfel de comportamente este mai mare la persoanele nocturne, comparative cu cele matinale, au concluzionat cercetătorii.

Distribuie
post-img
Prev post

TALASOTERAPIA SAU DESPRE EFECTELE VINDECĂTOARE ALE MĂRII

Next post

CELE MAI FRECVENTE AFECTIUNI DERMATOLOGICE ALE CATEILOR

post-img