Clicky

BROCCOLI: BENEFICII ȘI CONTRAINDICATII PENTRU ORGANISM

Broccoli își are rădăcinile în Italia, Roma antică. A fost obtinut prin hibridizare din alte culturi de varza in secolele V-VI i.Hr. Timp de multe secole, acest tip de varză nu a depasit granitele Italiei si abia în secolul al XVI-lea a fost adus în Franța, datorită Catherinei de Medici, iar în Anglia chiar mai târziu – în secolul al XVIII-lea. Aici i s-a spus sparanghel italian. În Statele Unite, Broccoli a ajuns abia la începutul secolului al XX-lea, datorită imigranților italieni.

Beneficiile broccoli

Broccoli este o legumă hrănitoare. Proprietățile benefice ale broccoli includ un efect pozitiv asupra digestiei, sistemului cardiovascular, imunitar, precum și efecte antiinflamatorii și anticancerigene. În plus, broccoli are un conținut scăzut de sodiu și calorii și nu conține deloc grăsimi.

Broccoli conține cantități semnificative de fibre, vitamina C, potasiu, vitamina B6 și vitamina A. De asemenea, are suficiente proteine.

Broccoli este o sursă bogată de pigmenți vegetali și antioxidanți. Pigmenții vegetali sunt substanțe care conferă plantelor culoare, aromă și gust. Potrivit Institutului American de Cercetare a Cancerului, pigmenții vegetali au numeroase proprietăți benefice. Pigmenții găsiți în broccoli includ glucobrassicina, carotenoidele și flavonoidele.

Antioxidanții ajută la neutralizarea radicalilor liberi care pot deteriora celulele organismului. Radicalii liberi sunt molecule instabile formate ca urmare a metabolismului. Potrivit Institutului Național al Cancerului, acești compuși cresc riscul de a dezvolta cancer.

Broccoli este o sursă de luteină, care este un antioxidant puternic. El mai conține, de asemenea, magneziu, fosfor și cantități mici de zinc și fier.

Diabet

Pentru persoanele cu obezitate și diabet de tip 2, extractul de broccoli poate ajuta la reglarea glicemiei. Substanței sulforafan, găsită în broccoli (precum și în alte legume crucifere, varză și varză de Bruxelles), are capacitatea de a reduce activitatea a 50 de gene, responsabile pentru manifestarea simptomelor diabetului de tip 2.

Autism

S-a demonstrat că aceeași substanță, sulforafanul, ajută la ameliorarea simptomelor asociate cu autismul. Pacienții cu autism care au primit un extract care conținea sulforafan au experimentat îmbunătățiri în comunicarea verbală și interacțiunile sociale.

Prevenirea cancerului

Cea mai cunoscută și benefică proprietate a broccoli este capacitatea sa de a proteja împotriva cancerului. Broccoli este o legumă cruciferă. Se știe că toate legumele care aparțin acestei familii sunt capabile să protejeze împotriva dezvoltării cancerului de stomac și intestine.

Reducerea colesterolului

Broccoli ajută la scăderea nivelului de colesterol din sânge. Fibrele conținute in acest soi de varză se leagă de colesterolul din sânge, iar acest lucru contribuie la eliminarea rapidă a acestuia din organism.

Detox

Pigmenții vegetali glucorafanină, gluconasturcină și glucobrasină sunt implicați în toate etapele procesului de detoxifiere a organismului, de la neutralizarea toxinelor până la eliminarea acestora. Aceste substanțe au proprietăți detoxifiante și sunt capabile să reducă severitatea stresului oxidativ. De asemenea, pot afecta nivelul de estrogen, care la rândul său reduce riscul de cancer de sân.

Efectul asupra sistemului cardiovascular

Pe lângă scăderea nivelului de colesterol, broccoli întărește și pereții vaselor de sânge. Sulforafanul, conținut de broccoli, are efect antiinflamator și ajută la prevenirea dezvoltării plăcilor de ateroscleroză, în special la pacienții cu diabet zaharat de tip 2. De asemenea, reglează nivelurile de homocisteină. Homocisteina este un aminoacid care se acumulează în organism atunci când se consumă carne roșie și crește riscul de boală coronariană.

Impact asupra vederii

Știm probabil că morcovii sunt buni pentru vedere datorită conținutului lor de luteină. Luteina este un antioxidant și are un efect pozitiv asupra sănătății ochilor. Una dintre cele mai bune surse de luteină este broccoli.

Un alt antioxidant găsit în broccoli, zeaxantina, are proprietăți asemănătoare luteinei. Atât luteina, cât și zeaxantina protejează împotriva dezvoltării degenerescenței maculare, o boală incurabilă care afectează vederea centrală, și a cataractei, o tulburare a cristalinului.

Digestia

Broccoli are multiple proprietățile digestive datorită conținutului ridicat de fibre. Pentru fiecare 10 calorii, broccoli conține 1 g de fibre. Fibrele contribuie la menținerea microflorei intestinale normale. De asemenea, broccoli protejează mucoasa gastrică de dezvoltarea ulcerului și a inflamației. Sulforafanul conținut de acest produs inhibă creșterea Helicobacter pylori, o bacterie care infectează mucoasa gastrică.

Proprietăți antiinflamatorii

Broccoli are proprietăți antiinflamatorii și protejează articulațiile bolnavilor de osteoartrita. Acelasi sulforafan, găsit în broccoli, protejeaza articulațiile pacienților cu artrită de deteriorare prin inhibarea moleculelor de activare a inflamației.

Antioxidanții și acizii grași omega-3 găsiți în broccoli reglează, de asemenea, inflamația, iar flavonoidul kaempferol reduce impactul alergenilor, în special asupra tractului gastrointestinal, ceea ce reduce riscul de apariție a inflamației cronice.

Contraindicatiile broccoli

Broccoli este sigur de consumat, iar posibilele efecte secundare sunt foarte puține. Cele mai frecvente dintre acestea sunt formarea de gaze și iritația intestinului gros, cauzată de o cantitate mare de fibre. Astfel de efecte secundare sunt comune la toate legumele crucifere, iar beneficiile pentru sănătate depășesc cu mult disconfortul.

Persoanele care iau medicamente anti-coagulare ar trebui să consume broccoli cu prudență. Vitamina K conținută în acest produs poate interacționa cu medicamentele și poate reduce eficacitatea acestora.

Pacienții cu hipotiroidism ar trebui, de asemenea, să-și limiteze consumul de broccoli.

Distribuie
post-img
Prev post

AVANTAJELE SI DEZAVANTAJELE REGIMULUI DISOCIAT

Next post

PUNCTELE NEGRE: CAUZE ȘI TRATAMENT

post-img