Clicky

BOLILE TIROIDIENE: SIMPTOME ȘI TRATAMENT

Cei mai mulți au auzit de glanda tiroidă, dar mulți nu cunosc sau nu înțeleg cu adeverat funcțiile acesteia. Glanda tiroida este o glanda endocrina care produce hormoni care contin iod. Hormonii produși sunt implicați în reglarea metabolismului. Glanda are formă de fluture și este situată în partea din față a gâtului. Sa vedem care sunt afectiunile cu care se confrunta tiroida.

Hipotiroidism (glanda tiroidă insuficientă)

Hipotiroidismul este cea mai frecventă boală tiroidiană. Hipotiroidismul se referă la o glanda tiroidă subactivă. O cauză comună a acestei afecțiuni este tiroidita Hashimoto, o boală autoimună care în cele din urmă face ca glanda să nu mai funcționeze.

Simptomele hipotiroidismului pot fi diferite și nu au absolut nicio specificitate. Se poate prezenta cu oboseală, creștere în greutate și piele uscată. Tratamentul medicamentos al hipotiroidismului constă în înlocuirea lipsei de hormon tiroidian cu un medicament care se ia zilnic pe tot parcursul vieții.

Următoarele persoane au un risc crescut de a dezvolta hipotiroidism:

 • femeile

 • persoanele peste 60 de ani

 • persoanele cu antecedente familiale pozitive de boli tiroidiene

 • pacienții cu boli autoimune preexistente, cum ar fi diabetul de tip 1

 • pacienții tratați cu iod radioactiv sau care iau medicamente antitiroidiene

 • persoanele expuse la radiații

 • pacienții după operația tiroidiană

 • femeile insarcinate sau cele care sunt in termen de sase luni de la nastere.

Hipertiroidism (tiroidă hiperactivă)

În unele boli, glanda tiroidă devine hiperactivă și produce prea mulți hormoni. Hipertiroidismul este, de asemenea, adesea rezultatul unei boli autoimune numită boala Graves sau gușă toxică difuză.

A doua cauză a hipertiroidismului este un nodul tiroidian activ metabolic, care a dobândit independență în producția de hormoni tiroidieni.

Simptomele hipertiroidismului pot include pierderea în greutate, palpitații, transpirație, diaree și nervozitate. Boala Graves poate fi tratată cu medicamente, terapie cu iod radioactiv sau intervenție chirurgicală.

Factorii de risc pentru dezvoltarea bolii Graves includ:

 • istoric familial și factor ereditar

 • femeile

 • persoanele care au o boală autoimună, cum ar fi diabetul zaharat de tip 1, anemie pernicioasă și/sau insuficiență suprarenală primară.

Alte boli ale tiroidei

Unele boli ale glandei tiroide se caracterizează printr-o modificare a structurii acesteia, care uneori poate necesita intervenție chirurgicală. De asemenea, nu trebuie uitat că hipertiroidismul de lungă durată care nu răspunde la tratamentul traditional este, de asemenea, o indicație pentru intervenția chirurgicală. În unele cazuri, o parte a glandei tiroide este îndepărtată – hemitiroidectomie. Într-o tiroidectomie totală, întreaga glanda este îndepărtată. Tratamentul pentru cancerul tiroidian necesită de obicei o tiroidectomie totală și, în unele cazuri, îndepărtarea ganglionilor limfatici din gât. Unii noduli benigni devin suficient de mari pentru a cauza probleme la înghițire și respirație. În acest caz, se recomandă și o tiroidectomie totală.

Un pacient căruia i s-a îndepărtat o parte a glandei tiroide sau căruia i-a fost îndepărtată complet glanda tiroidă poate necesita terapie de substituție cu levotiroxină (hormon tiroidian).

Tratamentul tiroidian

Consultați un endocrinolog dacă aveți semne și simptome de hipotiroidism sau hipertiroidism. Examinarea va include teste de laborator, examinare cu ultrasunete, iar în funcție de rezultatele examinării, se va prescrie un tratament și se va elabora un plan de supraveghere. Dacă este necesară o intervenție chirurgicală, veți fi îndrumat către un chirurg tiroidian.

Ceea ce este imbucurator, este ca astăzi, absolut toate problemele glandei tiroide pot fi rezolvate cu succes în stadiul incipient al detectării lor. De aceea, nu neglijati simptomele sau dsconfortul pe care il resimtiti, pentru a nu ajunge prea tarziu la medic.

Distribuie
post-img
Prev post

6 INFORMAȚII CHEIE PE CARE TREBUIE SĂ LE ȘTIȚI DESPRE ACCIDENT VASCULAR CEREBRAL

Next post

BENEFICIILE LAPTELUI DE MĂGĂRIȚĂ

post-img