Clicky

„BOALA SĂRUTULUI”. CAUZE ȘI SIMPTOME

 

Mononucleoza infectioasă este cauzată de virusul Epstein-Barr și se transmite prin intermediul salivei, motiv pentru care se numește și „boala sărutului”.

Perioada de incubație a virusului reprezintă timpul dintre perioada de contractare a infecției și debutul simptomelor și durează de la patru până la șase săptămâni, explică dr. Roxana Mateescu.Totodată, semnele și simptomele mononucleozei infecțioase durează o lună sau două.

Simptomele bolii sărutului sunt:

-Febra;

-Durere în gât;

-Umflarea ganglionilor de la nivelul gâtului și axilelor;

-Oboseală;

-Slăbiciune musculară;

-Transpirații nocturne.

Boala sărutului” poate avea simptome comune cu mai multe afectiuni. In urma vizitei medicale, doctorul vă va întreba despre durata simptomelor, precum și dacă ați avut contact cu o persoană care suferă de aceasta boală, precizează dr. Roxana Mateescu. Vârsta este un criteriu important pentru diagnosticarea bolii, împreună cu cele mai frecvente simptome: febra, durere în gât și umflarea ganglionilor.

Sunt necesare mai multe investigații medicale, precum o hemoleucogramă completă și anumite teste specifice pentru determinarea prezenței virusului Epstein-Barr în sânge.

Nu există tratament specific pentru mononucleoza infecțioasă, însă medicul vă poate prescrie un tratament cu corticosteroizi pentru reducerea amigdalelor inflamate. Pe lângă medicamente, sunt necesare odihna suficientă, dieta echilibrată și consumul mare de lichide.

Distribuie
post-img
Prev post

CUM COMBINĂM CORECT ALIMENTELE

Next post

STII CATE KG ARE VOIE SA SE INGRASE O FEMEIE INSARCINATA? DR. OANA CIUHUREANU - MEDIC NUTRITIONIST

post-img