Clicky

BOALA COPILĂRIEI. VARICELA SAU VĂRSATUL DE VÂNT

Varicela, cunoscută sub denumirea populară de „vărsat de vânt”, este o boală infecţioasă foarte contagioasă, cauzată de virusul varicelo-zosterian.

Varicela este o boală care se face o singură dată în viață. Deși varicela este comună în rândul copiiilor- motiv pentru care este considerată o boală a copilăriei- aceasta poate să apară și la adulți, fiind foarte periculoasă în cazul femeilor însărcinate. La adulţi, varicela determină apariția zonei Zoster.

O persoană care are varicelă o poate transmite cu 1-2 zile înainte de apariția simptomelor și rămâne contagioasă până când toate veziculele au format cruste, ceea ce înseamnă aproximativ 5 -7 zile. Perioada de incubație a virusului este de aproximativ 10-21 zile, ceea ce înseamnă că din momentul în care virusul a fost contactat, acesta se poate manifesta și dezvolta în varicelă în următoarele două săptămâni.

Varicela are patru faze de manifestare:

-Perioada de incubație reprezintă perioada de timp care trece de la infectarea cu virusul varicelo-zosterian până la instalarea primelor simptome (această perioadă poate dura între 14-21 zile).

-Perioada de invazie durează 1-2 zile, iar cele mai importante simptome sunt: stare de rău generalizat, lipsa poftei de mâncare, dureri de cap, oboseală, febră, frisoane.

-Perioada de erupție durează între 7-10 zile. Erupția cuprinde toate zonele corpului, pe corp apărând sute de bășicuțe însoțite de mâncărime.

-Vindecarea este ultima fază a bolii, când crustele încep să dispară. În urma lor pot rămâne zone pigmentate, dar acestea vor disparea și ele în câteva zile.

Primul pas pe care trebuie să-l facă o persoană diagnosticată cu varicelă este izolarea la domiciliu, infecția fiind deosebit de contagioasă. Izolarea la domiciliu poate dura până la două săptămâni sau până în momentul în care a căzut și ultima crustă formată pe piele.

În cazul copiilor bolnavi de varicelă, se recomandă tăierea unghiilor pentru a preveni suprainfectarea cauzată de ruperea prematură a veziculelor. Spargerea acestora poate lăsa locul cu cicatrici.

În cazul varicelei, regimul alimentar este normal, cu mențiunea că trebuie să conțină mai multe lichide (ceaiuri, apă, sucuri naturale, supă).

Atenție! Diagnosticul varicelei trebuie pus doar de medic în urma unui consult de specialitate. De asemenea, tratamentul varicelei trebuie prescris doar de medic!

 

Distribuie
post-img
Prev post

5 LEGUME CARE TE AJUTĂ SĂ SLĂBEȘTI

Next post

2 OBICEIURI GREȘITE CARE NE POT INFLUENȚA STAREA DE SĂNĂTATE

post-img