Clicky

BLEFAROPLASTIA: 5 MITURI DESPRE CHIRURGIA PLEOAPELOR

Blefaroplastia sau liftingul pleoapelor este o interventie chirurgicala de corectie a pleopelor cazute si implica indepartarea excesului de piele, muschi si grasime. Cu varsta, pielea de la nivelul pleoapelor incepe sa-si piarda din elasticitate si se intinde, iar muschiul care sustine pleoapa slabeste. Ca urmare, excesul de grasime se poate aduna deasupra si dedesubtul pleoapelor, determinand caderea pleoapei superioare si formarea de pungi sub ochi. Fata capata un aspect imbatranit si obosit in permanenta. Pleoapele cazute pot, de asemenea, sa reduca mult vederea periferica, mai ales in partile superioare si exterioare ale campului vizual.

Există o concepție greșită că blefaroplastia este o operație exclusiv feminină care se efectuează doar din motive estetice. In realitate, există indicații medicale serioase pentru aceasta interventie si sunt afectiuni care necesita de urgenta o blefaroplastie.

Dar, ca orice interventie, blefaroplastia nu este scutita de mituri, pe care vi le prezentam in cele ce urmeaza.

Mitul #1: Blefaroplastia este o intervenție chirurgicală estetică pentru femeile de peste 40 de ani

Blefaroplastia se efectueaza atat femeilor, cat si barbatilor de toate varstele in prezenta indicatiilor medicale si estetice. Indicațiile medicale includ:

 • ptoza, adică căderea pleoapei superioare, limitând semnificativ vederea periferică;

 • subdezvoltarea mușchilor responsabili de ridicarea pleoapei superioare;

 • hernie de grăsime a pleoapei superioare sau inferioare;

 • colobom – despicarea pleoapelor;

 • inversarea și rotirea pleoapelor.

Printre indicațiile estetice se numără:

 • forma asimetrică a ochilor;

 • colțurile căzute ale ochilor;

 • supraînălțarea pielii pleoapelor superioare și/sau inferioare;

 • pungi de grăsime (edem) sub ochi;

 • epicanthus, sau așa-numitul pliu mongoloid – un pliu vertical deasupra colțului interior al ochiului, care acoperă locul lacrimal.

Dacă un pacient de treizeci de ani are pleoapele căzute sau coloboame, nu este nevoie să aștepte o anumită vârstă. Pleoapele atarnate și coloboamele, care provoacă disconfort și înrăutățesc calitatea vieții, sunt indicații directe pentru blefaroplastie.

Mitul numărul 2: După blefaroplastie, vederea „scade”

Blefaroplastia nu presupune intervenția pe globul ocular, unde se află nervii optici, retina, cristalinul și alte structuri oculare responsabile de calitatea vederii. Operația se efectuează în zone îndepărtate din punct de vedere anatomic. Pe pleoapa superioară – în pliul pielii, pe cea inferioară – de-a lungul liniei de creștere a genelor pe membrana mucoasă. Chirurgul îndepărtează excesul de grăsime acumulat în sacii adipoși, excesul de țesut, redistribuie grăsimea, întărește mușchii etc.

După blefaroplastie, claritatea vizuală se poate deteriora din cauza umflăturii postoperatorii. Dar după câteva săptămâni, vederea este restabilită.

Mitul #3: Există întotdeauna complicații grave după blefaroplastie

Blefaroplastia este o operație chirurgicală, care, ca și îndepărtarea unei masele de minte sau a apendicitei, implică anumite complicații. În special, pot aparea:

 • sângerare

 • hematoame

 • vânătăi;

 • tulburarea secretiei lacrimale;

 • lagoftalmia (neînchiderea pleoapelor);

 • vedere dubla;

 • cicatrici inestetice

 • inflamare si infecție

 • conjunctivita

Unele complicații, cum ar fi vânătăile, cicatricile sau vederea dublă, sunt normale și temporare. Unele, cum ar fi neînchiderea pleoapelor sau lăcrimarea afectată, necesită o corecție suplimentară. Dar dacă operația este efectuată de un chirurg oftalmolog competent, complicațiile grave pot fi evitate.

Prin urmare, atunci când alegeți un medic, acordați atenție experienței sale, recenziilor reale ale pacienților, capacitatea de a construi un dialog: ascultați, intrebati și răspundeți la întrebări. Medicul nu ar trebui să te sperie, dar nu ar trebui nici sa-ti ascunda consecințele posibile teoretic.

Mitul #4: Pielea pleoapelor îmbătrânește mai repede după blefaroplastie

Fibrele de colagen și elastină sunt responsabile pentru elasticitatea și fermitatea pielii. Pe măsură ce îmbătrânim, organismul produce mai puține proteine. Anual – cu aproximativ 1%. Conform studiilor științifice, în primii cinci ani de menopauză, volumul de colagen scade cu aproximativ 30%. Prin urmare, pleoapele atârnă. De aici și mitul că blefaroplastia se face după 40 de ani.

De asemenea, trebuie să țineți cont de faptul că globii oculari sunt înconjurați de grăsime subcutanată sau hipodermă, care protejează ochii de deteriorare. Hipodermul este situat în saci membranari speciali. Când pielea își pierde fermitatea și elasticitatea, se întinde, atârnă, sacii membranari se micșorează, iar grăsimea conținută în interior curge. Așa se formează herniile de grasime sub ochi.

În timpul blefaroplastiei, chirurgul îndepărtează excesul de piele și grăsime. Pielea este sectionată într-o manieră controlată, iar apoi organismul începe procesele de regenerare. Regenerarea presupune refacerea celulelor, creșterea producției de colagen și elastina, acid hialuronic, aminoacizi. Astfel, pielea este întinerită, nu îmbătrânită. Dacă vă gândiți la blefaroplastie din motive medicale, întinerirea va fi un bonus placut.

Mitul nr. 5: Dacă faci blefaroplastie circulară, ochii nu se vor închide

Blefaroplastia circulară este o combinație de blefaroplastie superioară și inferioară în timpul unei intervenții chirurgicale. În cazul în care pacientul are o hernie pe pleoapa inferioară și țesuturi proeminente pe pleoapa superioară, blefaroplastia circulară vă permite să rezolvați ambele probleme în același timp. Dacă există doar o proeminență a pleoapelor superioare, se efectuează o blefaroplastie superioară. Iar dacă va deranjeaza o hernie a pleoapei inferioare – blefaroplastie inferioară (sublicarală).

In timpul operatiei, un chirurg competent indeparteaza excesul de piele/grasime sau il redistribuie astfel incat ochii sa se deschida si sa se inchida normal. În decurs de câteva săptămâni, pacientul poate simți senzație de strângere, care mai târziu, când umflarea postoperatorie trece, va dispărea.

Un chirurg incompetent poate îndepărta prea multă piele în timpul unei blefaroplastii superioare, iar mai apoi ochii nu se vor închide. Prin urmare, ideea nu este câte zone alegeti sa va operați în același timp, ci cât de competent este medicul ales.

Distribuie
post-img
Prev post

CAPRIFOIUL SAU MÂNA MAICII DOMNULUI, O PLANTĂ DE LEAC

Next post

ETAPELE DE PROGRESARE A CUPEROZEI SI PREVENIREA EI

post-img