Clicky

BIOPSIA NODULILOR TIROIDIENI

Glanda tiroidă are un rol important în reglarea metabolismului organismului și a nivelului de hormoni tiroidieni. Uneori, glanda tiroidă poate dezvolta noduli, care pot apărea atât la bărbați, cât și la femei, însă studiile arată că sunt mai frecvenți la femei.

Majoritatea nodulilor sunt benigni (noncanceroși), dar în unele cazuri aceștia pot fi maligni (canceroși).

Biopsia percutanată a glandei tiroide este o procedură care poate fi utilizată pentru a evalua dacă nodulii sunt canceroși sau nu, explică dr. Cezar Bețianu, medic primar radiologie și imagistică medicală.

Potrivit acestuia, biopsia percutanată a glandei tiroide este un test util în cazurile în care: 

1.nodulul are un diametru mai mare de 1 cm;

2.prezentă calcificări intranodulare;

3.forma este neregulată;

4.are un flux sangvin intens la ecografie;

5.a crescut rapid în dimensiune.

În plus, biopsia percutanată poate fi recomandată pentru pacienții cu niveluri crescute ale hormonului tiroidian sau cu antecedente de expunere la radiații la nivelul gâtului. Procedura este realizată de către un medic radiolog sub ghidaj ecografic.

Riscuri și complicații

În general, biopsia percutanată a glandei tiroide este o procedură sigură, dar există unele riscuri și complicații asociate cu această procedură, cum ar fi:

1.durere la nivelul gâtului;

2.sângerare la nivelul locului de inserție a acului;

3.infecție; 

4.reacție alergică la anestezicele utilizate (în cazuri rare).

Pregătirea pentru biopsia percutanată a glandei tiroide implică evitarea medicamentelor care subțiază sângele, cum ar fi aspirina sau anticoagulantele, cu cel puțin o săptămână înainte de procedură. De asemenea, pacienții ar trebui să informeze medicul înainte de procedură despre eventuale alergii la anestezice sau alte medicamente.

Distribuie
post-img
Prev post

SECRETELE FOLOSIRII UNUI BANDAJ ELASTIC

Next post

MOTIVELE PENTRU CARE SA MERGI LA MEDICUL INTERNIST

post-img