Clicky

Beneficiile usturoiului: 5 fapte științifice

Usturoiul are mai multe beneficii. Dar este deosebit de eficient în protejarea împotriva daunelor cauzate de alimentele grase.
Usturoiul este o plantă din familia Amaryllis. Cele mai apropiate rude ale usturoiului sunt diferite soiuri de ceapă, iar printre cele mai îndepărtate pot fi numite narcisele și ghioceii. Este o plantă rezistentă, ușor de cultivat în orice climă.
Usturoiul este foarte popular în întreaga lume și ocupă un loc important în multe bucătării naționale. Liderul în consumul acestei rădăcini este China, ai cărei locuitori mănâncă în medie 14,3 kg de usturoi pe an. Pe locul doi se află Coreea de Sud, urmată de Indonezia, India și Bangladesh. În Europa, usturoiul este deosebit de popular în Marea Mediterană și Balcani.
Proprietățile benefice ale usturoiului sunt cunoscute din cele mai vechi timpuri. Medicii chinezi și indieni au recomandat usturoiul pentru gută și bolile legate de paraziți. Grecii credeau că usturoiul dă putere și ii hrăneau pe olimpici cu el.
În Europa medievală, preparatele cu usturoi erau unele dintre cele mai comune medicamente.
Într-un tratat englezesc din secolul al IX-lea, s-a propus tratarea bolilor oculare cu un amestec de vin, usturoi, ceapă și bilă de bou. În 2015, oamenii de știință au recreat acest medicament. Rezultatul a șocat pe toată lumea … pentru ca chiar a funcționat.
Beneficiile usturoiului
Usturoiul are multe proprietăți benefice: întărește sistemul imunitar, ajută la combaterea răcelilor, protejează sistemul cardiovascular și ucide bacteriile.
Ajută la combaterea bacteriilor
Principalul ingredient activ din usturoi este alicina, care îi conferă mirosul său distinctiv. Acesta este unul dintre primele antibiotice pe care omenirea a început să le folosească. S-a dovedit a fi eficient în uciderea bacteriilor gram-pozitive și gram-negative, stafilococilor, ciupercilor și paraziților, cum ar fi schistozomii sau amibele, care provoacă dizenterie. Există cazuri când chiar înainte de inventarea antibioticelor, inhalațiile de usturoi proaspăt vindecau tuberculoza. Alicina funcționează chiar și împotriva agenților patogeni multirezistenți.
Dar pentru a obține un efect antibacterian, usturoiul trebuie să fie proaspăt. Cel mai sigur mod de a afla dacă alicina este multa în usturoi este să-l mirosi. Dacă aroma este slabă, atunci vor fi mult mai puține beneficii.
Reduce nivelul de colesterol
De vand ne stim, alimentele gase cum ar fi sunca sau slanina se mananca impreuna cu usturoiul. Aceasta este o tradiție foarte înțeleaptă, deoarece usturoiul reduce riscurile pentru sănătate asociate cu o dietă bogată în grăsimi în mai multe moduri.
Usturoiul încetinește producția generală de colesterol și stimulează absorbția colesterolului „rău”, reducând astfel riscul de ateroscleroză și hipertensiune arterială. Un studiu de patru ani a arătat că persoanele care au primit 900 mg de pudră de usturoi pe zi au avut o creștere cu 8% a colesterolului „bun”, o scădere cu 4% a colesterolului „rău” și o scădere cu 7% a tensiunii arteriale.
Ajută la combaterea răcelilor
O altă proprietate particulară a alicinei este eficacitatea sa în bolile respiratorii. Un studiu amplu a constatat că administrarea zilnică de suplimente de usturoi a redus numărul de răceli cu 63%.
Reduce riscul de boli biliare
Un grup de substanțe conținute de usturoi diluează bila și previne formarea calculilor biliari. Cel mai adesea, litiază biliară se dezvoltă din cauza prea multor grăsimi din dietă. Acesta este un alt instrument științific în favoarea consumului de usturoi împreună cu untură și alte alimente bogate în grăsimi.
Protejează ficatul
Studiile au arătat că substanțele ce se gasesc in usturoi cresc producția de enzime hepatice necesare pentru metabolismul medicamentelor. S-a demonstrat, de asemenea, că usturoiul protejează ficatul de toxinele găsite în medicamente și metale grele.
Valoare nutrițională (la 100 g):
carbohidrați – 33 g;
grăsimi – 0 g;
fibre alimentare – 2 g;
proteine ​​- 6 g.
Contine vitaminele E, K, B6, C, calciu, magneziu, fosfor, fier, mangan.

Distribuie
post-img
Prev post

Cum se pastreaza alimentele mai mult timp

Next post

DIETA IARNA: ELENA FEDORCAN

post-img