Clicky

BENEFICIILE ȘI EFECTELE ADVERSE ALE CAFELEI INSTAN

De mulți ani, pe piața mondială, cafeaua instant a reușit să câștige o întreagă armată de fani, dar și titlul de cel mai nenatural produs din segmentul cafelei. Marile publicații online și experții recomandă înlocuirea tuturor cutiilor de cafea instant cu cafea „adevărată”. Totuși, după cum arată statisticile, cantitatea de consum de cafea instant nu scade, mai mult, aproximativ 40% din întreaga piață a cafelei se axeaza pe cafea instant.

Ca toate marile descoperiri sau invenții, cafeaua instant nu are nici o dată exactă, nici un loc, nici un nume de familie celebru. Unii susțin că ea dateaza încă de la începutul secolului al XIX-lea, cu toate acestea, adevărata popularitate a venit la cafea puțin mai târziu.

În 1910, Red E Coffee a lansat producția pe scară largă de cafea instant. Produsul a câștigat rapid popularitate în rândul soldaților în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, iar apoi a migrat din tranșee si în case obișnuite.

Mai târziu, Nestlé a preluat ideea de a face cafea instant, iar celebra lor cafea într-un borcan roșu a început un nou capitol în lumea cafelei.

Din ce se face cafeaua instant?

Se spune că aceasta este făcută din deșeuri. Unii susțin că băuturile instant sunt facute toate in laborator. In realitate, pentru producerea cafelei instant se folosesc cele mai obisnuite boabe de cafea măcinate.

Gustul cafelei instant poate fi într-adevăr foarte diferit de cafeaua obișnuită proaspat măcinată. Cu toate acestea, astfel de diferențe nu se datorează calității materiilor prime, ci doar particularităților producției.

Cum se face cafeaua instant?

Producerea oricărui fel de cafea, fie că este măcinată pentru o reteta turceasca sau pentru o mașină de cafea sau instant, începe în același mod.

În primul rând, boabele de cafea sunt curățate cu grijă, sortate și prăjite. Apoi boabele selectate sunt măcinate în bucăți destul de mari.

Următoarea etapă este prepararea cafelei în rezervoare uriașe sub presiune mare a apei. Rezultatul este zat de cafea gros, vâscos și foarte concentrat.

A treia etapă, cea finală, este cea mai interesantă. Aici, producătorii se confruntă cu sarcina de a transforma extractul gros de cafea în cafea uscată și aromată, gata de băut. Pentru a face acest lucru, sunt utilizate diferite metode. În această etapă obținem diferite tipuri de cafea instant: liofilizată, granulată și pudră.

Cafeaua pudra. Această cafea este produsă prin uscarea preparatului sub influența unui curent puternic de aer cald. Ca rezultat, obținem cea mai mică pulbere de culoare maro deschis. Dezavantajele acestei tehnologii includ expunerea repetată la temperaturi ridicate, care, în cele din urmă, distruge aroma naturală și proprietățile aromatice ale cafelei.

Cafeaua granulată. Pentru producerea acestui tip de cafea instant se foloseste aceeasi tehnologie de uscare cu aer cald (spray dried). Diferența constă doar în aspectul produsului finit: spre deosebire de cafeaua pudră, cafeaua granulată este umezită suplimentar pentru a forma granule frumoase.

Cafeaua liofilizată. Astăzi, acest tip de cafea instant este cel mai popular printre gurmanzi. Datorită unei tehnologii speciale de îndepărtare a umezelii din extractul înghețat, este posibil să se păstreze un maxim de gust și aromă naturală.

Beneficiile și daunele cafelei instant

La fel ca si cafeaua boabe, cafeaua instant are o serie de proprietăți utile:

  • Revigorează, ameliorează oboseala și somnolența;

  • Energizează și crește eficiența;

  • Îmbunătățește memoria și concentrarea;

  • Reduce senzația de foame;

  • Combate radicalii liberi și previne îmbătrânirea prematură a celulelor;

  • Întărește sistemul imunitar și previne apariția multor boli.

Proprietățile dăunătoare ale cafelei instant includ:

  • Probleme de somn dacă se consumă târziu;

  • Tahicardie in caz de consum excesiv.

Se recomandă prudență la consumul de cafea mai ales persoanelor cu boli ale sistemului cardiovascular.

Cafeaua instant este considerată pe bună dreptate una dintre cele mai convenabile și mai rapide de preparat băuturi instant. Este usor de preparat la serviciu, pe drum, în călătorie sau doar dimineața, când nu ai nici puterea, nici timpul pentru a-ti pregăti un mic dejun complet. În plus, producătorii moderni încearcă să facă un produs cu adevărat gustos și de înaltă calitate.

Totuși, nu uitați că, datorită specificului producției sale, nici o cafea instant nu poate transmite toată bogăția de gust și nuanțele aromatice ale boabelor naturale de cafea.

Sfaturi utile pentru iubitorii de cafea instant

Nu preparați cafeaua instant preferată cu apă clocotită. Foloseste apa cu o temperatura nu mai mare de 85-90 de grade pentru a pastra cat mai mult gustul natural al bauturii tale.

Închideți întotdeauna borcanul ermetic si astfel, cafeaua nu-și va piarde gustul și aroma.

Nu lăsați ca apa și umezeala sa patrunda în borcanul de cafea, utilizați doar o lingură uscată și curată.

Distribuie
post-img
Prev post

IMPLANTUL MAMAR VS. LIFTINGUL MAMAR

Next post

CUM SĂ SCAPI DE VERGETURI?

post-img