Clicky

BENEFICIILE ȘI DAUNELE SFECLEI ROSII - CÂT DE MULTE ȘTIM DESPRE EA?

Atât de familiara noua, atribut obligatoriu al salatelor, sfecla roșie îsi are originile in Bizanț. Inca de pe atunci, au fost recunoscute proprietățile medicinale ale sfeclei ca fiind excepționale. Oamenii de știință moderni nu numai că au confirmat observațiile predecesorilor lor, dar au demonstrat și că sfecla este o legumă unică și nu poate fi înlocuită cu nicio alta în dieta umană.

Proprietățile utile ale sfeclei, valoarea sa nutritivă specială sunt asociate cu două puncte. În primul rând, contine un set unic de elemente care nu se găsește nicăieri altundeva, iar în al doilea rând, sfecla conține un număr mare de substanțe care nu sunt supuse distrugerii în timpul gătirii termice. Beneficiile sfeclei fiarte sunt dincolo de orice îndoială.

Sfecla rosie conține:

Glucide: glucoza, fructoza, zaharoza si pectine.

Vitamine, minerale, oligoelemente: B, BB, C, carotenoizi, acizi folic si pantotenic, potasiu, fier, magneziu, mangan, iod, cobalt, cupru, zinc, fosfor, sulf, cesiu, rubidiu, clor etc. – un întreg tabel periodic, și în cantități semnificative!

Acizi organici: citric, oxalic, malic.

Aminoacizi: betaina, betanina, lizina, valina, arginina, histidina.

Multe fibre.

De ce este utilă sfecla roșie? Proprietățile medicinale ale sfeclei

Proprietățile utile ale sfeclei se datorează compoziției sale biochimice.

1. Sfecla rosie este utila pentru constipatia cronica. Datorită fibrelor, acizilor organici și altor elemente, reglează procesele metabolice, îmbunătățește motilitatea intestinală. Sfecla este considerata “curatitorul” organismului nr. 1, igienizeaza intestinele, inclusiv prin distrugerea bacteriilor putrefactive, si nu doar prin efectul mecanic al fibrei.

2. Sfecla este utila prin faptul ca aree substanta lipotropa betaina, care regleaza metabolismul grasimilor, previne infiltrarea ficatului si cresterea tensiunii arteriale. Betaina de sfeclă roșie își îndeplinește funcția în egală măsură în sucul proaspăt stors și în ciorba fierbinte. Este folosita in obezitate si boli hepatice.

3. Magneziul, conținut din abundență în sfeclă, contribuie la tratamentul aterosclerozei si hipertensiunii arteriale.

4. Sfecla are un efect diuretic, laxativ.

5. Anesteziază, are efect antiinflamator, favorizează recuperarea organismului.

6. Ajută împotriva depresiei.

7. Este un excelent remediu pentru mahmureală.

8. Sfecla este utilă pentru formarea sănătoasă a sângelui. Conține oligoelemente responsabile pentru aceste procese. Persoanele a căror dietă conține sfeclă rareori suferă de anemie.

9. Sfecla este necesară femeilor însărcinate. Acidul folic, care face parte din acesta, este vital în etapa de planificare a unui copil și la începutul sarcinii, deoarece fără el nu se va forma un sistem nervos sănătos de mic. În plus, constipația este frecventă în această stare, iar sfecla de altfel.

10. În ceea ce privește conținutul de șoc al iodului printre culturile rădăcinoase, prezența acestuia face ca sfecla să fie deosebit de utilă pentru bolile tiroidiene cu deficit de iod și pentru persoanele în vârstă care suferă de ateroscleroză.

11. Sfecla este un produs cu conținut scăzut de calorii. De aceea, este populara și eficienta in dietele pentru pierderea în greutate.

Contraindicatiile sfeclei rosii

Este mai corect să vorbim nu despre pericolele sfeclei, ci despre limitările în consumul acesteia. Ele se datorează in primul rand compoziției chimice a acesteia.

1. Predispoziție la osteoporoza. Acest lucru se datorează faptului că sfecla interferează cu absorbția calciului.

2. Diabet. Deoarece este o legumă dulce, cu un conținut destul de mare de zahăr.

3. Urolitiaza. Sfecla este contraindicată în acest caz, deoarece conțin acid oxalic. Pe internet puteți găsi multe rețete populare despre tratamentul pietrelor la rinichi și a vezicii urinare cu suc de sfeclă roșie. Sub nicio formă nu trebuie făcut acest lucru!

4. Diaree cronică. Sfecla are un pronunțat efect laxativ.

Sfecla rosia a castigat un vast teren în medicina popular. Rețetele de tratament cu sfeclă roșie pot fi compilate într-un un volum destul de gros. Mai jos sunt unele dintre cele mai populare, încercate și testate retete.

Pentru hipertensiune arterială se amestecă sucul de sfeclă roșie proaspăt stors cu o linguriță de miere. Se bea un sfert de cană înainte de mese.

Pentru cei care sufera de constipație, sfecla ar trebui să devină un produs preferat pentru o lungă perioadă de timp, atât sub formă de mâncare, cât și sub formă de decoct sau suc.

Sfecla este inclusă în multe feluri de mâncare dietetice prescrise pentru tratamentul tuberculozei.

Sfecla ajută și la acneea adolescenților sub formă de măști de fată.

Sucul de sfeclă roșie proaspăt stors ocupă un loc special în alimentație, ca mijloc de înaltă eficiență in combaterea anemiilor, dar si pentru forma concentrată de minerale si vitamine pe care le ofera.

Distribuie
post-img
Prev post

HEPATITA B, SIMPTOME, TRANSMITERE, TRATAMENT

Next post

OBLIGEANA, ALIAT ÎN LUPTA CU CANCERUL

post-img