Clicky

Beneficiile și contraindicatiile pulberei de cacao

Băuturile și alimentele preparate din aceste boabe tropicale sunt controversate în rândul nutriționiștilor, dar cercetările moderne arată că pulberea de cacao are compuși importanți care sunt benefici pentru sănătate.
Cacao se obține prin zdrobirea boabelor, din care se scot grăsimile. Uleiul rezultat este folosit și în gătit și cosmetică. În ciuda proprietăților benefice, nutriționiștii recomandă să bei băutura cu moderație datorită conținutului ridicat de calorii.
O ceașcă mică de cacao (86 g) conține:
34% carbohidrați
50% grăsime
16% proteine
196 kcal
Nutriționiștii apreciază cacao și ne invata cum s-o bem corect pentru a profita la maximum de ea. La urma urmei, un gust dens și apreciat nu este singurul plus al băuturii.

Vitaminele utile, ca procent din necesarul zilnic:
1,9 mg vitamina B3 – 9%
2,2 mg vitamina K – 3%
0,2 mg vitamina B2 – 12%
27,5 mg acid folic – 7%
Cacao naturală neîndulcită conține multe minerale. O porție are:
110 mg calciu – 11%
11,9 mg fier – 66%
429 mg magneziu – 107%
631 mg fosfor – 63%
1131 mg potasiu – 37%
12,3 mg seleniu – 18%
Beneficiile cacao au fost dovedite de multe studii. Care sunt acestea?
9 proprietati bune pentru organism ale băuturii de cacao:
1. Cacao conține antioxidanți naturali
Polifenolii găsiți în boabele de cacao sunt benefice pentru sănătate. Acestea ajută la reducerea inflamației, la îmbunătățirea fluxului sanguin, la scăderea tensiunii arteriale și la creșterea nivelului de colesterol „bun”.
Cacao este una dintre cele mai bogate surse de polifenoli, împreună cu unele fructe, legume, ceai și vin roșu. Cu toate acestea, tratamentul la care este supus cacao de catre producători, poate duce la pierderea proprietăților benefice, iar flavonolul este redus cu 60%. Prin urmare, este mai bine să alegeti sa consumati produse ecologice cu procesare minimă.
2. Cacao scade tensiunea arteriala
Cacao crește nivelul de oxid nitric din sânge si, totodata, a presiunii arteriale. Efectul de scădere a tensiunii a fost observat pentru prima dată la americanii fiind comparati băutoriii de cacao și cei care nu beau aceasta bautura. Medicii cred că acesta este rezultatul conținutului de flavonoide din băutură, care îmbunătățesc funcțiile cardiovasculare.
3. Reduce riscul de atac de cord și accident vascular cerebral
Tot flavonoidele din cacao sunt cele care dilată arterele și vasele de sânge, scad colesterolul rău și au un efect de subțiere a sângelui, similar cu efectul aspirinei. Aceste proprietăți afectează direct prevenirea accidentului vascular cerebral și a atacului de cord. Studiile au arătat că atunci cand consumam constant cacao, aceasta are un efect pozitiv asupra sănătății, reducând riscul de boli cardiovasculare.
4. Cacao imbunatateste functia creierului
Cacao poate reduce riscul de boli neurodegenerative prin îmbunătățirea fluxului sanguin. Flavonoidele din compoziția băuturii sunt implicate în procesele biochimice pentru producerea de neuroni și molecule pentru funcționarea creierului. Ele ajută, de asemenea, producția de oxid nitric, care relaxează mușchii vasculari, ducând la îmbunătățirea aportului de sânge.
Atunci când se consuma cacao, fluxul de sânge către creier creste cu 8% după o săptămână și cu 10% după două. În plus, medicii au descoperit că băutura consumata zilnic, îmbunătățește performanța creierului la persoanele cu tulburări mintale. Oamenii de știință ne asigura – cacao poate preveni Alzheimer și Parkinson, dar sunt necesare mai multe cercetări pentru a trage concluziile finale.
5. Creste starea de bine
Cacao poate îmbunătăți starea de spirit și poate ajuta la gestionarea simptomelor depresiei. Acest lucru se datorează triptofanului, un aminoacid care este un precursor al serotoninei, un stabilizator emoțional natural. Deși oamenii de știință nu exclud că efectul pozitiv este sporit și prin consumul unei băuturi delicioase și a cofeinei pe care o conține.
Când o persoană bea cacao, glandele suprarenale produc o substanță naturală – feniletilamină. Este, de asemenea, produs de organism cu stimulare pozitivă – senzația de a te îndrăgosti și de emoții. Substanța provoacă o creștere a ritmului cardiac si crește concentrația.
6. Cacao are efect antidiabetic
Consumul excesiv de cacao crește nivelul de zahăr din sânge, mai ales dacă alegi o băutură îndulcită sau ciocolată non-amăruie. Dar studiile efectuate în laborator au arătat că flavonoidele pot încetini digestia și absorbția carbohidraților în intestin, pot îmbunătăți secreția de insulină și pot stimula absorbția musculară a zahărului. Consumul frecvent de cacao fără zahăr reduce riscul de a dezvolta diabet de tip 2.
7. Ajută la controlul greutății
Paradoxal, o băutură bogată în calorii te ajută să te menții în formă. Cacao reglează absorbția carbohidraților, reduce pofta de mâncare datorită nutriției și îmbunătățește oxidarea grăsimilor. Studiile au confirmat că persoanele care beau băutura frecvent, aveau un IMC (indicele de masă corporală) mai scăzut în comparație cu cei care s-au abținut complet de la ea.
8. Cacao reduce simptomele astmului
Astmul este o boală cronică care provoacă inflamarea căilor respiratorii. Cacao conține teobromină și teofilină, substanțe care ajută la ameliorarea simptomelor de astm. Primul combate tusea constantă, al doilea permite plămânilor să se extindă mai mult, căile respiratorii superioare se relaxează, iar zona de inflamație scade si astfel, cacao ajuta la simptomele alergiei.
9. Are proprietăți antibacteriene și stimuleaza sistemul imunitar
Băutura are un efect pozitiv asupra gingiilor și dinților, protejându-le de carii. Conține mulți compuși care au efect antibacterian, care ajută la menținerea sănătoasă a cavității bucale.
Ciocolata este considerată a fi dăunătoare pielii, dar de fapt, polifenolii conținuti de cacao oferă protecție solară, promovează circulația sângelui în straturile superioare ale epidermei și îmbunătățesc structura celulară.
Contraindicatiile pudrei de cacao
Cacao poate susține sănătatea și frumusețea, dar în cazul unei supraabundențe în dietă, va afecta negativ greutatea și va avea un efect excesiv de stimulant asupra sistemului nervos. Orice produs, indiferent de abundența calităților pozitive, trebuie consumat cu moderație. Experții consideră că doza sigură este de 50 g de ciocolată pe zi. Adică aproximativ jumătate dintr-o tableta, dar cu un conținut de cacao de cel puțin 50%.
De asemenea, băutura îmbunătățește funcțiile pancreasului, așa că nu este recomandată pentru utilizare frecventă de către persoanele cu aciditate mare a stomacului. Fiți conștienți de proprietățile stimulatoare ale cacaoi: ca și cafeaua, este mai bine să nu o beți cu puțin timp înainte de culcare.
Reacțiile alergice nu sunt nici ele excluse, mai ales în cazul utilizării frecvente, de aceea este mai bine să vă limitați la două căni de băutură pe zi.

Distribuie
post-img
Prev post

VREAU SA STII!

Next post

CE ÎNSEAMNĂ A FI SPECIAL? DESPRE PROVOCĂRILE COPIILOR CU AUTISM...

post-img