
- 0 Comentarii
- CampionInSanatate
BENEFICIILE SI CONTRAINDICATIILE LAPTELUI DE COCOS
Popoarele din Asia de Sud-Est au consumat de sute de ani un extract lichid obtinut din pulpa de nuci de cocos coapte. Pe baza acestui ingredient nutritiv se prepară supe, sosuri, deserturi. La sfârșitul secolului al XX-lea, laptele de cocos a câștigat popularitate în Europa și America de Nord. Interesul pentru produsul tropical se datorează conținutului ridicat de trigliceride – grăsimi care sunt benefice pentru sănătatea creierului și a sistemului cardiovascular. Row veganii și vegetarienii înlocuiesc laptele de vacă cu aceasta băutură parfumată, iar cei care vor să slăbească îl folosesc ca suprimant al apetitului.
Cum se obține laptele de cocos?
Produsul este extras din nucă de cocos care s-a maturizat suficient, incat sa aiba o coajă maronie tare. Pulpa se freacă și se înmoaie în apă, după care se filtrează. În urma acestor manipulări, se formează un lichid alb cu gust dulceag și o aromă plăcută.
Există două tipuri de lapte:
Gros: se face din pulpă de nucă de cocos rasă, care se fierbe la o temperatură de + 92-95ᵒ C timp de 5-20 de minute, apoi se filtrează. Folosind această tehnologie, produsul poate fi preparat acasă, dintr-o nucă brună matură.
Lichid: pulpa de cocos, ramasa dupa prepararea laptelui gros, se fierbe a doua oara in apa la foc mic. Lichidul rezultat este filtrat.
Beneficiile laptelui de cocos
Laptele gros de nucă de cocos este folosit în bucătăria asiatică ca bază pentru sosuri și mâncăruri dulci. Versiunea lichidă este potrivită pentru prepararea de supe și sosuri de salată.
Datorită conținutului ridicat de grăsimi și proteine, un produs proaspăt se deteriorează rapid. Prin urmare, laptele de cocos conservat este furnizat țărilor din emisfera nordică, care este făcut dintr-un amestec de extract lichid și gros. Compoziția este mai puțin benefic decât un produs proaspăt, deoarece conține emulgatori și stabilizatori.
Laptelui de cocos este bogat în substanțe care au un efect benefic asupra organismului – vitamina C, acid folic, fier și cupru. Cea mai valoroasă componentă a laptelui de cocos sunt trigliceridele, care au multe proprietăți medicinale. Printre acestea:
normalizarea microflorei intestinale;
scăderea nivelului de zahăr din sânge;
imunitatea crescută;
curățarea vaselor de sânge de colesterolul dăunător;
metabolism îmbunătățit;
inhibarea creșterii celulelor canceroase;
activarea creierului.
Nutrienții din laptele de cocos vă fac rapid să vă simțiți plini și vă suprimă pofta de mâncare, ajutându-vă, astfel, să pierdeți în greutate.
Pulpa de nucă de cocos conține mult acid lauric, o substanță care previne dezvoltarea cancerului de sân. Cuprul, care este bogat în laptele de cocos, întărește țesutul osos, reducând riscul de osteoporoză. În timpul sarcinii, laptele de cocos oferă organismului vitamine naturale, în timpul menopauzei normalizează producția de hormoni feminini.
Utilizarea regulată a produsului menține pielea sănătoasă și tânără. Acizii grași nesaturați ajută la hidratarea și hrănirea celulelor pielii, încetinind formarea ridurilor. Proprietățile antimicrobiene ale laptelui de cocos funcționează excelent în lupta împotriva acneei.
Grăsimile și proteinele conținute de nuca de cocos redau un aspect sănătos părului deteriorat, accelerează creșterea acestuia. Laptele de cocos poate fi aplicat și extern, se poate tampona fața și gâtul în loc de cremă, se fac măști de păr.
Extractul din pulpa de nucă de cocos oferă organismului energie și crește rezistența. Manganul, magneziul și potasiul găsite în lapte stimulează producția de testosteron. Acizii grași îmbunătățesc funcționarea vaselor de sânge, ceea ce ajută la creșterea potenței.
Produsul oferă organismului masculin o cantitate mare de zinc, un oligoelement necesar pentru sănătatea glandei prostatei. Consumul regulat de lapte de cocos reduce riscul de prostatita si cancer de prostata.
Efectele adverse ale laptelui de cocos
Un exces de produs în dietă provoacă efecte adverse, inclusiv:
Creșterea tensiunii arteriale. Laptele de cocos este saturat cu grăsimi, al căror abuz duce la disfuncția sistemului cardiovascular.
Alergii. Persoanele care sunt alergice la cocos ar trebui să folosească laptele de cocos cu prudență. În cazul în care produsul provoacă o erupție cutanată sau secreții nazale, va trebui să-l excludeti din dietă.
Obezitate. Abundența grăsimilor face din laptele de cocos un produs bogat în calorii. Trebuie luat în conformitate cu norma recomandată de nutriționiști.
Constipație. Consumul zilnic de lapte de cocos în cantități mari încetinește digestia și mișcările intestinale.
Produsul este contraindicat în exacerbarea bolilor tractului digestiv, precum și în ultimul trimestru de sarcină.
Norma zilnica de lapte de cocos pentru un adult sănătos nu trebuie sa depaseasca 200 de grame pe săptămână. Volumul este recomandat să fie împărțit în două porții și luat de două ori pe săptămână. Cel mai bun moment pentru a digera laptele de cocos este dimineața, la micul dejun.
Copiilor cu vârsta cuprinsă între 3 și 12 ani li se pot administra cel mult 70 de grame de produs. Este mai bine să-l includeți în cocktailuri, smoothie-uri, deserturi cu fructe.
Pentru bebelușii sub 3 ani, o băutură tropicală este contraindicată. Este prost digerat în stomacul copiilor și poate provoca alergii.