Clicky

BENEFICIILE SEMINȚELOR DE FLOAREA SOARELUI

Dispute despre beneficiile și pericolele semințelor de floarea soarelului au tot existat de-a lungul timpului. Pe de o parte, s-a demonstrat ca semintele conțin o cantitate mare de micronutrienți, pe de altă parte, de îndată ce începi să le mananci, este greu să te oprești si ca orice exces, pot fi dăunătoare.

În semințele crude de floarea soarelui, compoziția nutrienților și oligoelementelor necesare funcționării corpului uman depășește compoziția ouălor și a cărnii. Semințele sunt o sursă bună de substanțe care acționează ca antioxidanți, protejând organismul la nivel celular de deteriorarea radicalilor liberi.

Semintele de floarea soarelui conțin:

  • Vitaminele A, B, E, D, PP.

  • Zinc, seleniu, magneziu, potasiu, mangan, cupru, fosfor, fier.

  • Monozaharide, cenușă și amidon în cantități mici.

  • Aminoacizi, taninuri, antioxidanți.

Insa, de cele mai multe ori, ele se consumă prăjite. Deci, sunt depozitate mai mult timp, iar riscul de formare a mucegaiului și a ciupercilor este de asemenea crescut, dacă nu este respectată tehnologia de depozitare. Un minus imens al tratamentului termic este o scădere a proprietăților utile.

Semințele de floarea soarelui pot fi consumate în trei forme: crude, prăjite și încolțite.

Semintele prajite

În alimentele prăjite, din cauza expunerii la temperaturi ridicate, are loc o pierdere de nutrienți. Și datorită reacției oxidative a acizilor grași, se formează compuși cancerigeni. Unii nutriționiști consideră că semințele de floarea soarelui prăjite sunt o sursă de calorii goale și inutile. Într-adevăr, semințele prăjite sunt mai bogate în calorii, dar, spre deosebire de alte tipuri, sunt mai ușor de digerat și asimilat de către organism. Pentru a minimiza pierderea de nutrienți, se recomandă să achiziționați un produs brut de calitate de la producători de încredere și de încredere, apoi să-l prăjiți singur într-un mod lent.

Semințele nedecojite

Semințele crude sunt mult mai utile pentru corpul uman. Dar dacă nu sunt respectate condițiile de depozitare, în ele pot apărea insecte și ciuperci de mucegai, care pot provoca reacții alergice severe și chiar otrăvire. Dacă semințele crude au fost ținute decojite mult timp, atunci nu au o valoare deosebită. Grasimile care alcatuiesc compozitia, la contactul cu aerul, se oxideaza, proprietatile benefice practic dispar. Când folosiți semințe în formă brută, este important să vă asigurați de calitatea lor, de depozitare și de absența prelucrării suplimentare cu reactivi chimici. Se recomandă să cumpărați în coajă, iar înainte de utilizare, sa le clătiți bine și sa le uscați puțin.

Semințe încolțite

În timpul germinării, concentrația de nutrienți crește. Comparativ cu salata verde cu care suntem obisnuiti, semintele de floarea soarelui incoltite sunt de o suta de ori mai sanatoase. Proteina vegetală a semințelor germinate este mai ușor absorbită de corpul uman.

Semințele încolțite au un efect pozitiv asupra:

 • Sistemului nervos central datorită concentrației crescute de magneziu și tiamină.

 • Sistemului cardiovascular datorită interacțiunii complete a acizilor grași nesaturați cu vitaminele A, B, C, E.

 • Tractului gastrointestinal datorita continutului bogat de proteine, carbohidrati si grasimi.

Când germinați pe cont propriu, trebuie avut în vedere că semințele sunt ușor de infectat cu bacterii dăunătoare. De exemplu, salmonella, care se dezvoltă rapid într-un mediu umed și cald.

Semințele de floarea soarelui: beneficii și daune

Multă vreme, s-a crezut în mod eronat că utilizarea regulată a semințelor crude provoacă inflamația apendicitei. Este confirmat științific că dacă semințele sunt consumate cu coajă și în cantități mari, atunci va exista o problemă de înfundare a stomacului și a intestinelor. Dimpotrivă, un consum moderat este bun pentru organism.

 1. Conținutul ridicat de antioxidanți ajută la protejarea organismului la nivel celular de efectele nocive ale substanțelor chimice, inclusiv fumul de tutun, gazele de eșapament, radiațiile electromagnetice și virușii.

 2. Vitamina E afectează starea externă și sănătatea pielii, încetinește îmbătrânirea acesteia. Pentru o doză zilnică sunt suficiente 50-60 de grame de semințe crude decojite.

 3. Sistemul nervos al boabelor de semințe este afectat nu numai de prezența oligoelementelor utile în compoziție. Apăsarea monotonă ajută la relaxarea sub stres, contribuie la lupta împotriva fumatului.

De asemenea, semintele de floarea soarelui ajuta la:

  • Întărirea pereților vaselor de sânge.

  • Reducerea riscului de boli de inima.

  • Normalizarea hipertensiunii arteriale.

  • Reducerea nivelului de colesterol „rău”.

  • Ameliorarea constipației și curățarea intestinului.

  • Întărirea structurii osoase și a dinților.

  • Ameliorarea simptomelor artritei.

  • Creșterea potenței masculine.

  • Îmbunătățirea funcționării creierului.

  • Încetinirea îmbătrânirii pielii și a apariției ridurilor.

Dar există un mic “dar”: 100 g de semințe de floarea soarelui \u003d 600 Kcal, din care 52 g de grăsime (aceasta este aproape o doză zilnică de grăsime pentru o femeie a cărei greutate este de 60 kg), restul va intra în rezerve si se vor depune pe burtica sau pe șolduri. Prin urmare, cel mai probabil, la o săptămână sau două de la începerea tradiției de a sparge semințe, veți începe să vă întrebați de ce acul cantarului s-a inclinat in partea nedorita.

În plus, dintii din față ai iubitorilor de semințe pot fi grav afectati, ceea ce ii va face sa se simta jenati în fața colegilor, cunoștințelor și a prietenilor. Asa ca, mergeti urgent la dentist, sigilați acel loc și uitați de semințe.

Dar, puteti începe o nouă tradiție – adăugați o lingură de semințe de floarea soarelui decojite în salate, terciuri, preparate din legume și in alte mancaruri. Este sănătos și delicios!

Distribuie
post-img
Prev post

UNTIȘORUL, LEAC TONIFIANT DE PRIMĂVARĂ

Next post

CE PROBLEME DE SĂNĂTATE NE ARATA STAREA LIMBII?

post-img