Clicky

BENEFICIILE LAPTELUI DE MĂGĂRIȚĂ

Laptele de măgăriță are o istorie îndelungată în utilizări medicinale și cosmetice, chiar şi Hipocrate l-a consumat ca tratament în artrită, tuse și răni.

Acest lapte a devenit din ce în ce mai căutat și la noi în țară, însă este considerat un produs destul de dificil de procurat, deaorece o măgăriţă dă mai puţin de un litru pe zi, așa că listele de comenzi la ferme sunt făcute chiar și cu 2-3 luni înainte.

Dar să vedem de ce este atât de căutat acest lapte. În primul rând, laptele de măgăriță are proprietăți antimicrobiene și este folosit în medicina populară în tusea convulsivă, dar și împotriva virusurilor, bacteriilor etc. 

Pe urmă, este interesant că laptele de măgăriță este similar cu laptele matern.

Laptele de măgăriţă este 97% similar cu laptele matern, ceea ce este un lucru foarte bun, organismul poate să-l proceseze mult mai uşor. Are un nivel foarte scăzut de grăsimi şi atunci este indicat pentru cei care au colesterolul mare”, explica, recent, la un post de televiziune, nutriționistul Ioana Dorobanțu.

Medicii recomandă consumul a 150 de ml de lapte de măgăriţă pe zi, timp de o lună pentru tratarea astmului, bronșitelor sau pentru creșterea imunității. Pentru copii, cantitatea trebuie înjumătățită.

Datorită proprietăților sale antialergice, laptele de măgăriță este folosit adesea în formulele de hrană pentru sugari. Studiile au concluzionat că introducerea laptelui de măgăriță în dieta bebelușilor a fost tolerată cu peste 80% mai bine decât în cazul altor tipuri de lapte animal.

Laptele de măgăriță se poate consuma proaspăt, dar se recomandă sterilizarea acestuia prin fierbere 15-30 de secunde. În farmacii se găsesc și comprimate sub formă de pastile cu lapte de măgăriță, recomandate pentru tratarea anumitor afecțiuni interne.

Extern:

În cosmetică, laptele de măgăriță este folosit în diverse creme antiîmbătrânire pentru ten, dar și în măști hidratante. De asemenea, laptele de măgăriță poate fi folosit în șampoane, balsamuri sau creme care să amelioreze iritația pielii. 

Distribuie
post-img
Prev post

BOLILE TIROIDIENE: SIMPTOME ȘI TRATAMENT

Next post

LUCUMA, FRUCTUL CARE POATE ÎNLOCUI ZAHĂRUL

post-img